Fókuszban a D-vitamin - Orvosi szemmel

A D-vitamin csontokra gyakorolt hatásáról, illetve a hiányállapot következményeiről dr. Szili Balázs belgyógyászt, a Semmelweis Egyetem endokrinológus szakorvosát kérdeztük.

Dr. Szili Balázs belgyógyászMiért nélkülözhetetlen a D-vitamin a szervezet megfelelő működéséhez?

A D-vitamin valójában egy szteroid-hormon előanyaga. Gyakorlatilag minden szervünkben hatást fejt ki: számos gén átíródását, így a sejtek működését befolyásolja. Elsősorban a vér kalciumszintjének szabályozásában és a csontanyagcserében vesz részt, de számos egyéb hatása is van.


Mely szerveket és területeket támogatja leginkább a D-vitamin?

A legismertebb a csontokra gyakorolt hatása, és fontos a megfelelő D-vitamin ellátottság biztosítása a csontanyagcsere szempontjából is. Emellett az immunsejtek megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen, és autoimmun betegségekben gyulladáscsökkentő hatását is leírták. Emellett támogatja az idegrendszer működését, és egyes daganatok (pl. vastagbél, tüdő) kialakulásának esélyét is csökkenti a megfelelő szintje.

pexels.com/Gustavo Fring
Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt nyáron a D-vitamin raktáraink feltöltése és a napsugárzás káros hatásai között?

Magyarországon márciustól októberig, 10 és 16 óra között kell fényvédő krém nélkül a napon tölteni fél órát úgy, hogy legalább az arcot, karokat, alsó végtagokat nem takarja ruházat. Természetesen ez a bőrrák kockázatának fokozódásával jár. Köztes megoldást jelent, hogy a fényvédő krémek a felvitel után kb. 30 perccel kezdenek hatni, így ha használatuk után rögtön kimegyünk a napra, termelődik a bőrben D-vitamin, de ekkorra már kialakul a bőrrák elleni védelem. Idősebb korban csökken a bőr D-vitamin előállító képessége, így náluk és azoknál, akik kevés időt töltenek a szabadban, nyáron is számolni kell a D-vitamin-hiány kockázatával.

Milyen súlyos következményekkel kell szembenéznünk, amennyiben hosszú távon is fennáll a D-vitamin-hiány a szervezetben?

Tartós D-vitamin-hiány mellett csökken a kalciumfelszívódás, fokozódik a foszfátürülés. A szervezet a hiányzó kalciumot a csontból pótolja, ami ún. csontlágyuláshoz vezet. Emellett izomgyengeség, izom- és csontfájdalmak is jelentkeznek. Súlyos, hosszan tartó hiány esetén akár járásképtelenség is kialakulhat. Szerencsére az elváltozások nagy része D-vitamin-kezeléssel visszafordítható.

pexels.com/Garon Piceli

Vannak-e veszélyeztetett csoportok, akiknek különösen oda kell figyelnünk a vitamin pótlására?

Októbertől márciusig, amikor a napsugarak beesési szöge nem elégséges a D-vitamin előállításához, a teljes lakosságban indokolt a pótlása. Márciustól októberig a felszívódási zavarban szenvedők (pl. gyulladásos bélbetegségek), a 65 év felettiek, a krónikus máj- és vesebetegek, a daganatos betegségben szenvedők és csontbetegséggel élők (pl. csontritkulás) esetében is nagyobb a hiány esélye. A túlsúlyos személyek D-vitamin szükséglete is nagyobb, náluk könnyebben alakul ki hiányállapot. Emellett a D-vitamin-hiány kockázatának van kitéve mindenki, aki napközben egyáltalán nem tartózkodik a szabadban.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!