Cukkini szezon

Forrás: tudatosvasarlo.hu
A tökfélék (Cucurbitaceae) őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezők különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett először sikeres. A Földközi-tenger tájékán megtelepedve meghódította Franciaországot, sőt a hűvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is. Mexikóban a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben.

A gyógyító cukkini

A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.

Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.

Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.

Forrás: pexels.com / Karolina Grabowska

Tudtad?

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Forrás: pexels.com/ Alexia Bianchini

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.

A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány (az a kis szár a végén) legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Az ilyen cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.

A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le.

A cukkinit óvatosan szállítsuk, mert a héja sérülékeny.

Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket.

Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Forrás: pexels.com/ Dana Tentis

Cukkini – mit készítsünk belőle, mihez jó?

Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.

A fagyasztás előtti blansírozással a cukkiniszeletek megtartják eredeti alakjukat.

Ha „virágos kedvünk van”, elsősorban a hímivarú virágokat csipkedjük le.

A cukkini termése nyersen reszelve belekeverhető salátába, szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk.

Sütemények, tészták esetén a recept által előírt folyékony anyag részben helyettesíthető nyers cukkinipürével.

Forrás: pexels.com/ Polina Tankilevitch

A nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek.

Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk.

Használjuk sajtos, fűszeres salátákba.

Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát.

Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz.

Kínáljuk sültekhez vagy magában.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!