Eperrel az Alzheimer-kór ellen

Forrás: medicinaonline.hu
A szamócában található pelargonidin segíthet az Alzheimer-kór prevenciójában.

Forrás: pexels.com/ Karolina Grabowska

A Chicago székhelyű Rush University Medical Center kutatói a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek alacsonyabb száma összefüggést mutat.

A pelargonidin egy gyulladásgátló hatású vegyület, amely a citokinképződés csökkentése révén fejti ki hatását. A kutatók erre az eredményre egy csaknem 25 éves, táplálkozási adatokat is tartalmazó adatbázis elemzésével bukkantak, amelybe 575 Alzheimer-kóros beteg adatait vitték fel. A betegek kognitív funkcióit évente mérték öt területen, és az eperfogyasztás hatása akkor mutatta a legnagyobb hatást, ha demencia még nem alakult ki, vagy csak enyhe fokú volt. Az APOE4 státusz (120 beteg) azonban felülírhatja a szamóca kedvező hatását, mert az APOE4 génnel rendelkező betegek esetében az asszociáció mértéke jóval kisebb volt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!