Eperrel az Alzheimer-kór ellen
A Chicago székhelyű Rush University Medical Center kutatói a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek alacsonyabb száma összefüggést mutat.
A pelargonidin egy gyulladásgátló hatású vegyület, amely a citokinképződés csökkentése révén fejti ki hatását. A kutatók erre az eredményre egy csaknem 25 éves, táplálkozási adatokat is tartalmazó adatbázis elemzésével bukkantak, amelybe 575 Alzheimer-kóros beteg adatait vitték fel. A betegek kognitív funkcióit évente mérték öt területen, és az eperfogyasztás hatása akkor mutatta a legnagyobb hatást, ha demencia még nem alakult ki, vagy csak enyhe fokú volt. Az APOE4 státusz (120 beteg) azonban felülírhatja a szamóca kedvező hatását, mert az APOE4 génnel rendelkező betegek esetében az asszociáció mértéke jóval kisebb volt.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak
- Egyre gyakrabban okoz megbetegedést egy parazita
- Ezektől a növényektől tartsuk távol gyermekünket és házikedvencünket!
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!