Anorexia, bulimia, falászavar

Forrás: semmelweis.hu
Kialakulásukban biológiai, pszichológiai és szociális tényezők is szerepet játszanak. Az evészavarokat a mai napig sok tévhit és stigma övezi, ezért nagyon fontos beszélni a problémáról. A BioTechUSA-cégcsoport az idén a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetével közösen hívja fel a figyelmet a kórképre, melynek gyakorisága a COVID-19 alatt 15 százalékkal megnőtt.

Az evés zavarai az utóbbi két évtizedben a pszichiátriai zavarok megkülönböztetett figyelmet érdemlő formáivá váltak – hívta fel a figyelmet dr. Babusa Bernadett. A Magatartástudományi Intézet adjunktusa az evészavarok három legismertebb alaptípusát részletezte: az anorexiát, a bulimiát, illetve a falászavart, amelyek közül az anorexia halálozási aránya a pszichiátriai zavarok között az egyik legmagasabb, a betegek 8 százaléka tíz éven belül meghal. Az anorexia jellemzője a kóros soványság ellenére rettegés az elhízástól; a kórképhez testképzavar is társul, ami csak a saját testükre korlátozódik – ismertette a szakember. Hozzátette: egyik alaptünete a betegség tagadása, ami rendkívül veszélyes, komoly testi szövődményekkel, közte szívritmus-zavarokkal, a mészhiány következtében gyakran csontritkulással jár, a fiataloknál leáll a magasságbeli növekedés is – sorolta. Dr. Babusa Bernadett kiemelte, az anorexiásokra jellemző a kényszeres testedzés, a furcsa étkezési szokások, valamit a személyiség megváltozása, ami a környezetük számára is intő jel lehet.Forrás: pexels.com

A másik leggyakoribb evészavar-típus a bulimia, ami kontroll nélküli falásrohamokat jelent, amit nagyfokú bűntudat és szégyen övez, ez pedig megakadályozza, hogy segítséget kérjenek az érintettek. Megjelennek a kompenzáló viselkedési formák is, úgy, mint az önhánytatás, a hashajtók, vízhajtók fokozott használata, a túlzásba vitt testedzés vagy a koplalás. A szakember rámutatott, a bulimiások 80 százaléka semmilyen kezelést nem kap, ez ugyanis egy rejtett típusú betegség, általában normális testsúllyal jár, emiatt évekig titokban maradhat a családtagok, barátok előtt is. Az anorexiához hasonlóan ez is komoly testi tünetekkel járhat: az extrém hánytatásoknak gyomorrepedés, nyelőcsőbevérzés lehet a következménye, az önhánytatások során a gyomorsav a fogzománc belső felszínét erősen rongálja, ami fogszuvasodáshoz, az elektrolitháztartás felborulása szívritmuszavarhoz vezethet – hívta fel a figyelmet.

Forrás: pexels.com/ Andrea Piacquadio

A falászavar a leggyakoribb evészavar, míg az anorexia a népesség kb. 1 százalékát érinti, a bulimia 1-3 százalékot, a falászavar pedig 3-4 százalékot. A férfiak körében ez a leggyakoribb evészavar típus, a betegségben szenvedők 40 százaléka férfi – ismertette az adatokat az egyetemi adjunktus. A bulimiához hasonlóan itt is falásrohamok állnak fent, de nincsenek utána kompenzáló eljárások, ezért a falászavarosok nagy része elhízott. A túlsúly miatt cukorbetegséggel, magas vérnyomással, mozgásszervi problémákkal is küzdenek a betegek – részletezte.

ForrásÍ: pexels.com / Lisa

Az evészavarok kialakulását több tényező együttesen befolyásolja: megkülönböztetünk hajlamosító (egyéni, családi és szociokulturális), kiváltó (tartós stressz, szülői elvárások, kortárs csúfolódások) és fenntartó faktorokat is (amelyek stabilizálják a kialakult zavart). Az evészavarokat a mai napig sok tévhit és stigma övezi, ezért nagyon fontos beszélni a problémáról; minél tovább marad kezeletlen a kórkép, annál rosszabb lesz a prognózis, annál hosszabb ideig tart a felépülés is, ezért lényeges, hogy mihamarabb professzionális segítséget kapjanak az érintettek – hangsúlyozta dr. Babusa Bernadett.

A BioTechUSA cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programja hazai egészségügyi intézményeket és különböző egészségügyi célokat támogat. A vállalat a Lifestyle Day névre hallgató nyári női inspirációs versenye során minden évben egy fontos egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, idén az evészavar témakörét karolta fel. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetével kötött együttműködés keretében közösen hívják fel a figyelmet a kórképre, melynek gyakorisága a COVID-19 alatt 15 százalékkal megnőtt. A vállalat a témában nemcsak társadalmi párbeszédet folytat, de adománnyal is támogatja az intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjét, ami a legrégebben működő felnőtt evészavarközpont hazánkban. Az augusztus 21-ig tartó kampány időszaka alatt a fogyasztók is adományozhatnak, a cég webshopján tetszőleges összeggel egészíthetik ki vásárlásukat, melyet a BioTechUSA kiegészít és eljuttat az intézetnek. Az összeget a szakrendelő az evészavarral küzdők kezelésére fordítja.

Forrás: pexels.com/ Kaique Rocha

Dr. Babusa Bernadett elmondta, az együttműködés keretében a betegek és családtagjaik számára írt – Magyarországon egyedülálló – önsegítő kézikönyvet online, interaktív formában is elérhetővé teszik, mely számos hasznos tanácsot tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan tudják felvenni a küzdelmet a betegséggel. A cégcsoport továbbá virtuális VR-szemüvegekkel és speciálisan az evészavaros betegek számára kifejlesztett VR-programmal is támogatja a szakrendelőt, ami egy újfajta kiegészítő terápiás eszköz lehet az evészavarosok kezelésében – ismertette az adjunktus. A specifikus program segítségével létrehozható a páciens avatárja, mellyel pontosan beállítható, hogy milyennek érzékeli a saját testét. Emellett a számára ideálisnak tartott testalkatot is megalkothatja, ezzel párhuzamosan a terapeuta is elkészíti a páciens sziluettjét, így lehetősége nyílik a kettő összehasonlítására. A VR szemüveghez kapcsolható biofeedback eszköz a galvános bőrellenállást méri, ami a páciens szorongás szintjét mutatja meg. Ezek a virtuális térben létrehozott avatárok lehetővé teszik a súlygyarapodással és a testtel kapcsolatos szorongások csökkentését – magyarázta.

Dr. Babusa Bernadett kiemelte, a pszichoterápiákat tekintve több módszer is alkalmas az evészavar tüneteinek kezelésre. Kiemelendő a családterápia, a viselkedés- és kognitív terápiák, de sokszor a csoportterápiák is eredménnyel járnak.

Bódi Bernadett
 

 

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!