Olíva, dió, lenmag és társaik – melyik olaj mire jó és mire ne használjuk?
A hidegen sajtolt olajok hatóanyagokban, vitaminokban gazdagok, ez különösen jellemzi a többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban (omega 3, omega 6) gazdag olajokat (dió, lenmag…). Mivel könnyen megéghetnek, ezért salátákra, vagy már a kész ételbe keverve használjuk ezeket. Eltarthatósági idejük hőkezelt társaiknál lényegesen rövidebb, ezért érdemes figyelni a lejárati idejüket, és jól bezárva, fénytől, hőtől védve tárolni őket.
Sütéshez a telített zsírsavakban bővelkedő olajok valók, mint pl. a kókuszolaj, vagy a földi mogyoró-olaj, melyeknek az égésfoka 200 Celsius-fok feletti, és felhasználható a hőkezelt (rafinált) olíva-, a repce-, és a napraforgó olaj is.
Olívaolaj
Olajbogyóból állítják elő préseléssel. Egyszeresen telítetlen olajsavban gazdag (75-80%) és esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. A zöldes árnyalatú hidegen sajtolt olajok a salátákra valók, a sárga színű hőkezelt olajjal lehet sütni, főzni, párolni, viszont nem szabad megégetni az olajat, mert az egészségre ártalmas káros anyagok keletkeznek benne!
Napraforgóolaj
Talán a legelterjedtebb olaj a magyar konyhák polcain.
Omega 6 zsírsavban gazdag. A szupermarketekben található olcsóbb, finomított olajok mellett a bioboltokban kapható hidegen sajtolt napraforgóolaj is. A kellemes, karakteres ízű hidegen sajtolt olajat salátákba vagy a kész ételbe keverjük. A hőkezelt olajokat használjuk sütésre, főzésre.
Az érproblémákkal küszködőknek csak mértékkel javasolt a fogyasztásuk. Számukra egyébként is javasolt az olajban való sütés kerülése, amikor is az erekre veszélyes transzzsírsavak keletkezésére lehet számítani.
Tökmagolaj
Karakteres ízű, sötétzöld olaj. Rendkívül egészséges magas omega6 zsírsav, E- és F-vitamin tartalma miatt. Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Többek közt segít a prosztatarák megelőzésében, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, terhesség idején segít a magzat idegrendszerének kifejlődésében, lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Alacsony fokon ég, ezért inkább nyersen használjuk salátákra, tésztákra.
Ne süssünk benne!
Dióolaj
Sötét színű aromás olaj, amit dióbélből préseléssel készítenek. Omega3 zsírsav, B- és E-vitamin tartalma jelentős. A tökmagolajhoz hasonlóan rengeteg jótékony hatással bír. Magas az antioxidáns tartalma, csökkenti a trombózis esélyét, növeli az agyműködést, külsőleg bőrirritáció kezelésére is használható. Szintén inkább nyersen használjuk, salátákra, mártásokba, de akár palacsintatésztába is.
Mákolaj
A mákszemekkel ellentétben világossárga színű olaj. Rengeteg omega6 zsírsavat és ásványianyagot tartalmaz, többek közt kálciumot, káliumot, vasat, foszfort és magnéziumot. Kifejezetten ajánlott a csontritkulás kezelésére, emellett serkenti az agyműködést, jó hatással van a koleszterinszintre és a vérnyomásra. Fogyasszuk nyersen, desszertek és saláták ízesítésére, vagy akár 1-1 kanállal naponta magában vagy kenyérrel.
Lenmagolaj
Sárga színű, kicsit kesernyés ízű rendkívül egészséges olaj, amit a konyhán kívül a kozmetikában is felhasználnak magas esszenciális zsírsavtartalma miatt. Többek közt tartalmaz szilíciumot, nikkelt, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket. Segíti a hörghurut kezelését, a cukorbetegség megelőzését, gyulladások gyógyulását valamint a vérsűrűség csökkentését. Gyorsítja az anyagcserét, ezért fogyókúrában is ajánlatos használni.
Nyersen fogyasszuk!
Kókuszolaj
Szobahőmérsékleten nem folyékony ezért közvetlenül salátákra nem ajánlott használni, mivel a hideg zöldségekre öntve hamar megszilárdul, de már 25-30°C fokon felolvad. A többi olajhoz képest viszont magasabb az égéspontja így kiválóan lehet benne sütni, főzni, így például jó növényi helyettesítője lehet a vajnak. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy serkenti az anyagcserét és a pajzsmirigy működését is javítja, valamint több mint 90 %-ban telített zsírokat tartalmaz.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!