Mi kerüljön a családi útipatikába?

Mielőtt nyári pihenésre indulunk a gyerekekkel, érdemes átgondolnunk, milyen készítményeket és eszközöket érdemes magunkkal vinnünk – ebben segít dr. Hudomel Balázs, a nagycenki Ezüsthárs Patika gyógyszerésze.

Milyen készítményeket érdemes beszerezni a nyaralás előtt?

Ha tengerpart az úticél, akkor a napvédő mellett kiemelendő a napégés utáni kezelés, valamint a rovarok elleni védekezés. Ha erdősebb területre látogatunk, a rovarcsípésen túl biztosan lehet számítani néhány horzsolásra, tehát a szokásos kötszereken kívül bőr- és nyálkahártya fertőtlenítőszer is ajánlott.

Általánosságban az alábbiakat szoktuk javasolni:

  • láz- és fájdalomcsillapító
  • kötszerek, fertőtlenítő szerek
  • görcsoldó
  • napvédő szerek
  • rovarriasztó és rovarcsípés kezelésére szánt készítmények
  • antihisztamin készítmény

Fotó: pexels.com/Kampus Production

Milyen erősségű napozókrém használata ajánlott kisgyermekeknél, illetve mire figyeljünk a vízparti nyaralások esetén?

Meg kell különböztetnünk fizikai és kémiai fényvédő készítményeket. Előbbiek úgy fejtik ki hatásukat, hogy a bennük található apró részecskék visszaverik a napfény sugarait, amelyek így nem jutnak el a bőrig és nem károsítják azt. E előnye, hogy kevésbé allergizálnak, így hat hónapnál idősebb csecsemőknél és gyerekeknél alkalmazhatóak. Hátrányuk, hogy vastag fehér réteget képeznek a bőr felületén. Ezzel szemben a kémiai fényvédők a káros sugarak elnyelésével védik bőrünket. Előnyük, hogy kellemesebb érzést keltenek a bőrön, viszont gyakoribb az allergiás reakció lehetősége is.
Kisgyerekeknél mindenképp a fizikai fényvédők alkalmazása javallott és minimum 30, de inkább 50 faktoros krémet használjunk. Az európai ember bőre leégés nélkül körülbelül 8 percet bír ki védelem nélkül a napon. A fényvédők faktorszáma azt adja meg, hogy ez az idő hányszorosára bővíthető: pl. egy 50 faktoros krém alkalmazása esetén ez az idő 400 percre nyújtható. A nagyobbacska gyerekeknél már használhatóak a kémiai fényvédő krémek is, de ügyeljünk arra, hogy mennyi ideig tartózkodnak a napon. 
Mindkét típusú napvédővel pár óránként érdemes újrakenni a testünket a megfelelő védelem érdekében.

Hogyan óvhatjuk meg a gyerekeket a kullancs és egyéb rovarok csípéseitől, illetve hogyan kezelhetjük ezeket?

A megfelelő, zárt öltözettel sokat tehetünk a megelőzésért, de ha bekövetkezett a csípés, már számtalan kanál és csipesz áll rendelkezésre a kullancs eltávolításához. A rovarcsípések szinte mindig immunreakciót és hisztamin felszabadulást váltanak ki, ezért viszketésre és gyulladásra számítani lehet, azonban ha a kullancs eltávolítása után, a csípés helye körül körkörösen piros gyulladás jelenik meg, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert nagy eséllyel Lyme-kórral fertőzött egyeddel volt dolgunk.A viszketést antihisztamin-tartalmú krémmel lehet enyhíteni, de arra figyelni kell, hogy némelyik fényérzékennyé teszi a bőrt, így ki kell kérni a gyógyszerész tanácsát.

Fotó: pexels.com/Pavel Danilyuk

Milyen hatóanyagokkal és kötszerekkel érdemes kezelni a kisebb sérüléseket, illetve mikor indokolt, hogy orvoshoz forduljunk ezekkel?

Mindenképp legyen a háztartásban olyan seb- és nyálkahártya fertőtlenítő szer, ami színtelen és nem csíp, ha közvetlenül seben alkalmazzák, ilyenekből már többféle is akad a patikákban. Mindig érdemes magunkkal vinni olyan sebtapasz csomagot, ami több méretet és darabot tartalmaz, vagy esetleg vágható kiszerelésű – ezzel a kombinációval szerencsére a felületi sérülések legtöbbjét házilag is el tudjuk látni. Ha a sérülés kiterjedése tenyér nagyságúnál nagyobb, célszerű egészségügyi ellátást kérni, mert az elfertőződés esélye, és így a gyógyulás időtartama is megnőhet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!