4 tipp biztonságos napozáshoz

2022. 07. 20.
Az alábbi tanácsok segítenek, hogy mire érdemes mindenképp figyelmet fordítani.

1. A barnulást a melanin, vagyis egy festékanyag termelődésének köszönhetjük, amely bizonyos szintig képes megvédeni a káros sugaraktól a bőrünket. Érdemes türelmesnek lenni, mert csak néhány nap után képes eljutni a bőr felsőbb szintjéig, de elősegíthetjük a termelődését, ha béta-karotinban, valamint E- és C-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztunk.

2. Az UV-A és az UV-B sugarak is károsítják a bőrünket, így mindkettő ellen szükséges védekezni, már csak azért is, mert nyáron fényvédő készítmény alkalmazása nélkül 8-10 perc alatt is leéghetünk.

fotó: pexels.hu/Andrea Piacquadio

3. A fokozatosság elvét napozáskor is be kell tartani, a hirtelen és nagyobb mennyiségű napfény hatására ugyanis azonnal leéghetünk, ami a DNS károsodását okozza. Ez később a bőr korai öregedéséhez és akár egy súlyos daganattípus, a melanóma kialakulásához is vezethet.

4. Ne feledkezzünk meg a napszemüveg, a napernyő és a kendők, kalapok használatáról sem, ahogyan az is lényeges, hogy hidratáljuk és ápoljuk bőrünket a napozást követően: külsőleg megfelelő napozás utáni készítményekkel, belsőleg pedig folyadék- és vitaminpótlással.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!