1. A barnulást a melanin, vagyis egy festékanyag termelődésének köszönhetjük, amely bizonyos szintig képes megvédeni a káros sugaraktól a bőrünket. Érdemes türelmesnek lenni, mert csak néhány nap után képes eljutni a bőr felsőbb szintjéig, de elősegíthetjük a termelődését, ha béta-karotinban, valamint E- és C-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztunk.
2. Az UV-A és az UV-B sugarak is károsítják a bőrünket, így mindkettő ellen szükséges védekezni, már csak azért is, mert nyáron fényvédő készítmény alkalmazása nélkül 8-10 perc alatt is leéghetünk.
3. A fokozatosság elvét napozáskor is be kell tartani, a hirtelen és nagyobb mennyiségű napfény hatására ugyanis azonnal leéghetünk, ami a DNS károsodását okozza. Ez később a bőr korai öregedéséhez és akár egy súlyos daganattípus, a melanóma kialakulásához is vezethet.
4. Ne feledkezzünk meg a napszemüveg, a napernyő és a kendők, kalapok használatáról sem, ahogyan az is lényeges, hogy hidratáljuk és ápoljuk bőrünket a napozást követően: külsőleg megfelelő napozás utáni készítményekkel, belsőleg pedig folyadék- és vitaminpótlással.