Túlféltés és elengedés

2022. 07. 04.
A nagykorúsággal elérkezik az első komoly döntések kora, amikor nekik egyedül, saját útjukat járva kell megtapasztalni az önálló élet minden kisebb és nagyobb hullámhegyét és hullámvölgyét is. Ez már egy magasabb szintje a leválásnak.

Az önállóság fogalma jó pár éve és egyre több gyerekünkkel kapcsolatban terítéken van anyai gondolataim között. Négy felnőtt fiatallal a hátunk mögött már teljesen mást jelent számomra, mint kiskorukban: büszkén néztem, amikor már egyedül ettek, egyedül öltöztek, aztán később önállóan bepakolták a táskájukat, egyedül elmentek iskolába, amikor egyedül elkészítették az első reggelit, vagy önállóan felkészültek egy dolgozatra és nem kellett kikérdezni őket. A nagykorúsággal elérkezik az első komoly döntések kora, amikor nekik egyedül, saját útjukat járva kell megtapasztalni az önálló élet minden kisebb és nagyobb hullámhegyét és hullámvölgyét is. Ez már egy magasabb szintje a leválásnak.

Négy önálló, saját keresettel és életcélokkal rendelkező gyermek esetén, akik segítséggel persze, de külön is élnek a szülői háztól, már inkább a kapcsolódás szálait rendezgeti egy anya, és segít, ha kérik. Ha kell a rakottkel vagy a gofritészta receptje, ha nem illatos a ruha a mosógépből kiszedve vagy nem jött ki egy folt, ha az egyik meghúzta a hátát edzésen vagy a másikat leteríti az allergia, ha nem emlékeznek valamire, vagy hivatalos ügyet kell intézni, biztos felhívnak. Amikor egy estére hazajönnek az egész heti szennyessel, mert itt úgyis nagyobb a mosógép és még szárítógép is van, amikor elkísérnek bevásárolni, és megtöltesz egy kocsit nekik is, amikor próbálsz annyit és úgy főzni, hogy jusson a hűtőjükbe is, az azért melegséggel tölti el az anyai szívet.

Bence fiam újra felvételizik, mert most ért meg benne, hogy milyen pályára is menne szívesen, ezért megkértem, hogy költözzön haza a vizsgák előtt pár hétre, ne kelljen mosni-főzni-takarítani-pakolni, a „mamahotel”-ben a tanulásra tud koncentrálni. Egy év alatt el is felejtettem, mekkora segítség, hogy itthon van: Réka nincs egyedül suli után, Dávidért el tud ugrani edzésre, szívesen elviszi őket fagyizni, bicajozik az öccsével, és segít Rékának a házifeladatban, ha mi még nem érünk haza. Tudom, hogy ez csak néhány hét és biztos idegesítő tudok lenni a kérdéseimmel, de annyira örülök, hogy itthon van. Amikor pedig a három másik testvér is megjelenikegy-egy jeles nap miatt, és újra nyolcan ülünk az asztal körül, akkor azért eszembe jutnak azok a régi, „önállótlan” évek és szívesen merülök el a kisgyerekes nagycsaládunk emlékeiben.

Réka is eltöltötte első tanévét az új iskolában, ami fél óra busztávolságra van a házunktól, egy nagyvárosban. Mivel ő a legkisebb, ezért nehezebben fogadtam el, hogy már ő is vágyik is az önállóságra, egyedül közlekedik, egyedül intézi az életét a barátnőkkel. Minden nap elgondolkodom, hogyan is találtuk meg az egyensúlyt már ötször a felcseperedő gyerekeinkkel, hogy mindegyik magabiztos legyen, tudja, mi a teendő, ha gondja lenne, de ne is ijesszük meg különféle szörnyű eshetőségek felvázolásával. Nagyon nehéz ezen a pengeélen lavírozni, főleg, ha a legkisebb királylány éppen egy gyönyörű fiatal lánnyá kezd változni. Minden nap hoznánk és vinnénk, fognánk a kezét, terelgetnénk, de szüksége van az önállóságra, az érzésre, hogy már mennyi mindent meg tud egyedül is oldani, így nem tehetünk mást, mint hogy bízunk benne és abban, hogy elég talpraesett és feltalálja magát nélkülünk is…

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!