A magnéziumhiány nem csak izomgörcsöt okozhat

Forrás: Pharma Online
A sport bár nagyon egészséges, sokszor rámutat olyan tápanyagok hiányára, melyek a termékenység fenntartásában – ezen keresztül a hormonrendszer egyensúlyának fenntartásában – is komoly szerepet játszanak.

A sport és a tápanyagok

Amikor valaki felhagy a mozgásszegény életmóddal és sportolni kezd, akkor ráébred, hogy ez mennyire sok energiát ad azon túl, hogy a testet is tónusosra formálja. Azonban egy jellemző problémába is belefut szinte minden férfi, aki rendszeresen mozogni kezd az inaktivitás után, ez pedig az izomgörcs.

Kellemetlen, fájdalmas és látványra sem éppen biztató, hátterében pedig nem az áll, hogy egyszerre túl sokat mozogtunk, illetve többnyire nem erről van szó, mivel az izomzatunk a túlzott megterhelést inkább később, izomláz formájában szokta megbosszulni. A görcsök hátterében a legtöbbször a magnéziumhiány húzódik meg, ami jól ismert tény, éppen ezért sokan szednek is magnéziumot. A gond ennek ellenére rendszeresen visszatér.

Fotó: Andres Ayrton/pexels

Hasznosulás

Ahhoz, hogy a bevitt anyagokat a szervezet képes legyen beépíteni, egy sor átalakításon kell átesniük. A magnézium rendszerint szervetlen kötésben kerül a szervezetbe, így nagyon sok energiába kerül, míg a test hasznosítható formára alakítja. Ha azonban szerves, biológiailag aktív formában visszük be (magnézium-citrát), akkor a hasznosulási arány akár 80%-kal is javul – ez egyébként minden szerves kötésben bevitt anyag esetében igaz. Szerves kötésben a testnek kevesebb energiát kell fordítani az átalakításokra, vagyis lényegesen nagyobb arányban képes hasznosítani az adott anyagot is.

Ez azonban még mindig nem elég. Ahhoz, hogy a magnézium valóban megfelelő arányban hasznosulhasson, és a szervezet magnéziumigénye, illetve a hiányállapot megszüntetése, melyre a görcsök is rámutatnak, megfelelően legyen kielégítve, olyan anyagokkal érdemes egyszerre bevinni, melyek támogatják a hasznosulását. A B6-vitamin ilyen funkcióját jól ismerjük, de mellette a kalcium, a D-vitamin, az E-vitamin és a C-vitamin is igen fontos tényezői a hasznosulásnak. Éppen ezért amikor kiválasztjuk a megfelelő vitaminkészítményt a magnézium pótlására, tartsuk szem előtt, hogy magnézium-citrát formában legyen jelen az anyag (illetve a lehető legtöbb anyag szerves kötésben, -citrát és -glükonát formában legyen), valamint azt, hogy megfelelően komplex, sok összetevős legyen a készítmény.

A magnézium az izmokon túl

Azon túl, hogy a magnézium segít elkerülni az izomgörcsöket, számtalan más területen is nagyon komoly hatása van a szervezetre. A pszichológiai funkciók normál fenntartásának egyik alappillére, de a fogak és a csontozat egészségéhez is elengedhetetlen. Ezen felül pedig kiemelt szerepe van a megfelelő sejtosztódásban is – többek közt ezen funkcióján keresztül hat a termékenységre. A spermatogenezis során ugyanis a magnézium hiányában a spermiumok kialakulása hibás lehet, ez csökkent spermiumszámot, valamint a spermiumok minőségének romlását hozhatja magával. Utóbbi esetben a megtermékenyítés ugyan sikeres lehet, de megugrik a koraszülés, a vetélés és a genetikai betegségek kialakulásának valószínűsége is. Mindemellett az elégtelen spermiumtermelés sajnos a test hormonális egyensúlyára is hatással lehet, ez pedig hosszabb távú és súlyos betegségek kialakulását is okozhatja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!