Hogyan kerülhetők el a munkahelyi balesetek?

Forrás: morpho
Baleset nemcsak otthon, de a munkahelyünkön, vagy oda tartva is érhet minket. Irodai munkakörben is történhetnek sérüléssel járó balesetek, de nagyobb ennek az esélye, ha például a szállítmányozásban, építőiparban, anyagmozgatással vagy veszélyes anyagokkal kapcsolatos munkahelyen dolgozunk.

Nem minden baleset igényel orvosi segítséget, de ha a munkahelyünkön akár egy kisebb, szinte tünet nélkül járó sérülés is ér minket, abban az esetben is vannak bizonyos teendőink akár munkavállalóként, akár pedig munkáltatóként dolgozunk.

Dr. Bartos Tímea„Az a baleset minősül munkabalesetnek, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, valamint a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. Így például az is munkahelyi balesetnek számít, ha elcsúszunk a mosdóban, vagy elesünk a lábunk köré tekeredett kábelekben. Ha a balesetet követően azonnal nem is látható sérülés, előfordulhat, hogy a későbbiekben jelentkeznek a panaszok, mint például rándulás, ficam vagy ütés miatti fájdalom. Éppen ezért a baleset után érdemes azonnal felvenni a baleseti jegyzőkönyvet annak érdekében, hogy a későbbiekben se a munkavállalót, se pedig a munkaadót ne érhesse hátrány az esetből fakadóan” – mondta Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont belgyógyász és foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Mi okozhat balesetet a munkahelyünkön?

A balesetekért leggyakrabban figyelmetlenség, kimerültség, fáradtság és ebből adódóan a megnövekedett reakcióidő tehető felelőssé, de sajnos kockázati tényező lehet az emberi mulasztás, a munkavédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása (a dolgozó vagy a munkavállaló részéről), a nem megfelelő munkakörnyezet (például a rossz világítás, csúszós talaj, rossz helyen levő kábelek, magasról leeső tárgyak, rosszul rögzített állványzat stb.).

Hogy mindez elkerülhető legyen, a munkáltatónak jogszabály szerint meghatározott időközzel fel kell mérnie a munkahelyi veszélyeket, azaz el kell végeznie a munkahelyi kockázatértékelést, biztosítania kell a megfelelő munkakörnyezetet, a dolgozók számára rendszeres munkavédelmi oktatást és előírt időszakonként foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot kell szerveznie, amely kiszűrheti egyes dolgozók alkalmatlanságát. Így csökkenhet a balesetek kockázata, ezen kívül pedig többek között segítséget nyújt a munkavállalóknak az elsősegély ismeretek elsajátításában is, amely életmentő lehet a súlyos sérülések esetén.

Milyen balesetek érhetnek minket?

A munkahelyünkön többek között az alábbi sérülések fordulnak elő a leggyakrabban:

  • Végtagficam, -rándulás vagy akár törés az utunkba került akadály miatti esés következtében
  • Polcról ránk eső dolgok okozta sérülések
  • A védőruha hiánya, rossz minősége vagy nem megfelelő használata miatti sérülés
  • Munkaeszköz hibás működéséből vagy nem megfelelő működtetéséből fakadó sérülések
  • Forrázás a teakonyhában vagy az ebédlőben
  • Túlzott megerőltetés a nehéz dolgok pakolása miatt

Mik a teendők baleset esetén?

Legyen bármilyen apró vagy tünetmentes, azaz zárt a sérülés, a munkavállalónak mindenképp jelentenie kell a munkaadó felé és fel kell venni a munkabaleseti jegyzőkönyvet, valamint ki kell vizsgálni a baleset körülményeit, vagyis hogy mi, miért és hogyan történt pontosan. Ez azért is fontos, mert így megállapítható, hogy kit terhel a felelősség, valamint elháríthatók a balesetet okozó körülmények, és elkerülhető a sérülés későbbi megismétlődése.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!