Mit kell tudni a gerincferdülésről?

Forrás: gerinces.hu
Gerincünk természetes görbületei a természet kiváló mérnöki munkáját tükrözik, de az oldalirányú kóros ívek akár a légzést is megnehezíthetik.

Gerincünk 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki csigolyából, valamint a kereszt- és farokcsontból áll. Ezt az utóbbi két csontot valójában csigolyák összecsontosodott egységei alkotják. A felegyenesedéssel együtt járó megváltozott erőhatások miatt az emberi gerincben kialakult egy kettős „S” görbület, vagyis a nyaki és ágyéki szakaszon előre, míg a háti és kereszt-farokcsonti területen hátrafelé ível gerincünk. Ez a szerkezet nagy rugalmasságot biztosít, ugyanakkor az ellenállása is jelentős. Azonban a gerinc kóros oldalirányú görbületei számos szövődményhez vezethetnek, akár az életminőséget is jelentősen ronthatja ez az állapot. Ilyenkor beszélünk gerincferdülésről, tudományos nevén scoliosisról.

Hogyan alakul ki a gerincferdülés?

Erre a kérdésre az esetek több mint 80%-ában nem tudunk pontos választ adni, ugyanis a kiváltó ok ismeretlen, ilyenkor beszélünk idiopátiás gerincferdülésről. Leggyakrabban a gyors testi növekedés idején 7-9 és 12-15 éves korban jelentkezik a probléma és lányoknál gyakrabban fordul elő. Amikor ismert a scoliosis eredete, akkor általában valamilyen fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar vagy izomsorvadás áll a háttérben.

Hogyan ismerhető fel a gerincferdülés?

A scoliosis általában a törzs valamilyen aszimmetrikus eltéréséről ismerhető fel, például ha a váll, a lapocka, a csípő vagy a mell magasabb helyzetben van az egyik oldalon. Szintén a betegség jele lehet, ha az egyik lapocka a test felszínén jobban kiemelkedik, mint a másik, de akár a bőr egyoldali gyűrődése is utalhat a gerincferdülésre. A gerincferdülés nem mindig okoz tüneteket, de a kóros görbületek miatt fennálló terhelés következtében kialakulhat hátfájás, valamint légzési problémák, mivel a megváltozott tartás miatt csökken a légzőmozgások és a tüdő számára rendelkezésre álló hely.

Hogyan kezelhető?

A gerincferdülés mértékétől függően többféle gyógymód is alkalmazható. Enyhe esetben elegendő a gyógytorna, sőt bizonyos esetekben még erre sincs szükség. Az orvos indokoltnak találhatja fűző viselését is, ami egy passzív támaszt biztosít a megfelelő testtartáshoz. Mivel nem a látványos megjelenés a célja ezeknek az orvosi eszközöknek, ezért gyerekkorban különösen fontos, hogy az iskolatársaknak is magyarázzuk el a szükségességét, így elkerülhetőek a csúfolódások és támogatást is adhatnak a gyerekek a fűző viselőjének.

Fotó: Karolina Grabowska/pexels

Súlyosabb gerincferdülés esetén, illetve amikor további állapotromlás várható, és nem segítenek a konzervatív megoldások, akkor a műtéti beavatkozás javasolt. Az orvosok több operációs lehetőség közül választják ki a legalkalmasabbat a deformitás mértéke és elhelyezkedése alapján. A szakemberek mindig a lehető legkímélőbb megoldást keresik, de extrém gerincferdülés miatt igen megterhelő műtétekre is sor kerülhet. A gerincferdülést azonban semmilyen okból nem szabad elhanyagolni, mivel a gyermek- vagy kamaszkori gyors növekedési időszakban tovább súlyosbodhat a görbület és fokozódhatnak tünetek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!