Működő szívizmot gyártottak 3D-nyomtatással

Forrás: MedicalOnline
A Harvard Egyetem kutatói egy meglévő 3D-nyomtatási technológiát dolgoztak át, hogy működő szívizmot hozzanak létre.

A szakemberek egy olyan 3D-nyomtatási technológiát fejlesztettek ki, aminek köszönhetően képesek hosszú szív mikrofilamentumok (mikroszkopikus fehérjeszálak) nyomtatására, amelyek aztán izomszerű szálakká fejlődnek, amik képesek az összehúzódásra. Az új módszerrel imitálni lehet a szív összehúzódását, miközben az izmok elég erősek ahhoz, hogy azt egy beteg szerv kezelésére lehessen felhasználni.

A kutatók a nyomtatáshoz őssejteket használtak – olyanokat, amelyek még bármilyen sejtté képesek átalakulni – amikhez kollagén fehérjét, valamint a kötőszövetek kialakításához használt sejteket adtak. Mindez egy sűrű szövetet eredményezett. Ezzel ugyan csak a szív egy kis részét lehet kinyomtatni, de így is komoly segítség lehet a kezeléseknél.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!