A Parkinson-kór tüneteit enyhíti egy új eszköz

Forrás: GyártásTrend
Az eszköz repetitív vibrációs minták gerjesztésével könnyítheti meg a páciensek életét.

A Parkinson-kóros emberek általában izommerevségtől szenvednek, és csak lassan tudnak mozogni. Brit tudósok létrehoztak egy hordható eszközt, amely a páciensek mellkasának megbizsergetésével ezeket a tüneteket esetlegesen enyhíteni tudja.

A CUE1-ként ismert készüléket az Imperial College London Charco Neurotech nevű spinoff cége fejlesztette ki. A korong kialakítású szerkezetet a beteg szegycsontját takaró bőrfelülethez kell rögzíteni, ahol is aktivált állapotban egy elektromos motor segítségével ritmizált rezgésmintákat gerjeszt. Ez a „fókuszált vibrotaktilis ingerlésnek” nevezett mechanizmus a szervezetben különleges idegi jeleket generál, amelyek aztán egészen az agyig utaznak, és a motoros kéregben, illetve a thalamusz alatti magban (a vélekedések szerint) csökkentik a bétafrekvenciás aktivitást.
Ez azért lényeges körülmény, mert a tudomány jelenlegi sejtése szerint az ezekben a régiókban zajló túlzott bétatevékenység a felelős a Parkinson-kórban szenvedő betegek mozgáskontrolljának zavaraiért.

Forrás: newatlas.com

Az új találmány kifejlesztését azon korábbi kutatások ihlették, amelyek eredményei szerint az ismétlődő taktilis, akusztikus vagy vizuális jelek „feloldhatják a lakatot a Parkinson-kórban szenvedő páciensek izmain”, és így a mozgást is megkönnyíthetik a számukra. 

Ugyan a CUE1 alapvetően mindentől függetlenített, gombnyomásra aktiválódó eszközként működtethető, egy applikáción keresztül a rezgése erejét és frekvenciáját akár variálni is lehet. Az alkalmazás ezen felül gyógyszerbevételi figyelmeztetők küldésére, továbbá a tünetek nyomon követésére is alkalmas. Bár az eszköz kisebb klinikai teszteken már ígéretes eredményeket produkált, a szakemberek a Queen Mary University of London munkatársaival közösen most egy nagyobb szabású vizsgálat keretében is fel fogják mérni a hatékonyságát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!