Vírusokat szabadítunk a természetre

Forrás: ng.hu
A kórokozók nemcsak állatról terjedhetnek emberekre, hanem fordítva is.

Egy új vizsgálat alapján az emberiség a véltnél gyakrabban adhatott vissza vírusokat az állatvilágnak – számol be a Phys.org. A szakértők közel száz olyan esetet írtak le, amikor egy kórokozó visszaterjedt a természetbe. Ilyen vírus többek között a SARS-CoV-2, amely tenyésztett nyérceket és állatkerti tigriseket fertőzött meg, de Amerikában és Kanadában vadon élő fehérfarkú szarvasokat is elért. Egy esetben egy szarvasról ismét emberre terjedhetett át a kórokozó.

Gregory Albery, a Georgetowni Egyetem munkatársa szerint a pandémia miatt érthető módon sokakat foglalkoztatnak a hasonló ember-állat fertőzések. A kutatók az elérhető szakirodalmat elemezték, hogy jobban megértsék a helyzetet.

Forrás: unsplash

Az észlelt esetek közel fele állatkertekben történt, ahol a gondozók és állatorvosok közeli érintkezésben álltak az élőlényekkel. Az átadások több mint fele főemlősökhöz köthető, ami a rokonság miatt nem meglepő. Úgy tűnik, a hasonló esetek gyakran azonosítatlanok maradnak, ez pedig nemcsak az érintett állatfajokra, hanem az emberekre is veszélyes.

Bár a koronavírus okozta világjárvány súlyos pusztítást okoz, a pandémiás helyzet lehetőséget is teremtett a tudományos előrejelzések tesztelésére. A kutatók szerint az átterjedések viszonylag jól megjósolhatóak, az viszont gondot jelent, hogy keveset tudunk a természetben lévő betegségekről. A szakértők úgy vélik, hosszú távú monitorozási programokra van szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!