Az okoskontaktlencse gyógyszert is képes adagolni

Forrás: MTI
A Szun Jat-szen Egyetem tudósai olyan, vezeték és elem nélküli kontaktlencsét terveztek, amely figyeli a szemgolyón belüli nyomást, és igény szerint szabályozottan adagolja a zöldhályog elleni gyógyszert.

A Nature Communications című folyóiratban a napokban publikált tanulmány szerint a különleges kontaktlencsék kétrétegűek, és az elektromos áramköröket úgy építették bele az ívelt és apró felületbe, hogy ne akadályozza a páciens látását.

A lencse érzékelői reagálnak a szemgolyó nyomásának változásaira, és ha szükséges, a gyógyszeradagoló modul brimonidin nevű gyógyszert juttat a szembe.

Fotó: Adrian Gordon/unsplash

A tudósok nyulakon tesztelték a különleges lencsét. A kontaktlencsét viselő csoportnál a kísérlet alatt stabilizálódott a szemnyomás az időben történt gyógyszeradagolásnak köszönhetően. A kontrollcsoportban azonban a szemcseppekkel kezelt nyulaknál kezdetben nyomáscsökkenést, majd a szemnyomás gyors emelkedését tapasztalták a kutatók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!