A légúti fertőzések megelőzésének 3 alappillére

Forrás: DeepInsight Creative
A járványhelyzet lecsengésével szerencsére egyre kevesebb a koronavírus-fertőzött és az influenzaszezonnak is vége. Ám folyamatosan napirenden van a koronavírus fertőzésen átesettek késői szövődményeinek kezelése, illetve a súlyos tüdőkárosodás megelőzésének kérdése.

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusok közül nemcsak a SARS-CoV-2 jelent veszélyt az egészségünkre. Az influenzavírus és a légúti óriássejtes vírus, az RSV is fokozott egészségügyi kockázattal jár a népesség egy jelentős csoportjában, ugyanis a légúti vírusfertőzések valósággal „megágyazhatnak” a bakteriális társfertőzéseknek, főleg a veszélyeztetettek körében. Az influenzás megbetegedéseket követően több mint 35%-ban kialakulhat súlyos következményekkel, akár kórházi kezeléssel járó vagy halálos kimenetelű bakteriális társfertőzés, leggyakrabban a pneumococcus baktérium okozta súlyos, bakteriális tüdőgyulladás. Mindhárom légúti kórokozó, a SARS-CoV-2, az influenzavírus, és a pneumococcus önmagában is súlyos tüdőgyulladástokozhat; a vírus és a baktérium együttes jelenléte esetén azonban a betegség lefolyása még rosszabb lehet.

Az idősebb korosztály, a krónikus betegséggel élők (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek), valamint a gyengült vagy károsodott immunrendszerű egyének az átlagosnál jobban ki vannak téve a COVID-19, a pneumococcus, és az influenza megbetegedés veszélyének, ami a tüdő és a légutak fokozott védelmének szükségességére irányítja a figyelmet. A súlyos lefolyású COVID-19 fertőzésen átesettek esetében a betegség akut szakaszának lezajlása után még nagyobb a veszély a maradandó és súlyos tüdőkárosodás kialakulására, ami szintén kockázati tényező a további légúti fertőzéseket illetően.

Fontos kiemelni, hogy mindhárom kórokozó - a SARS-CoV-2, az influenzavírus és a pneumococcus baktérium - ellen elérhetőek vakcinák, melyek segíthetnek megelőzni a súlyos fertőzéseket, és a hazai szakmai ajánlások szerint javasoltak. Különösen a nagyobb kockázatot képviselő csoportokba tartozó betegeknek (krónikus tüdőbetegek, krónikus szívbetegek, krónikus vesebetegek, cukorbetegek, idősek, gyengült vagy károsodott immunrendszerű egyének) ajánlott a COVID-19 mellett a bakteriális tüdőgyulladás és az influenza ellen is a megfelelő vakcinával való védekezés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!