Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Meg lehet előzni a mellrákot?

Módosítva: 12/18/2010 Szerző: Z.Zs. 2 perc Zöldség-gyümölcsMellrák
Természetesen arra nincs garancia, hogy soha nem fogunk találkozni a rettegett betegséggel, de az esélyét csökkenthetjük.
A környezeti hatásokat nem kerülhetjük el – hacsak nem költözünk a világ egy távoli pontjára, ahol nincs légszennyezés, csak biotermelésből származó ételek vannak, és a stressz-faktor is nullához közelít.

Mit tehetünk mégis?

  • Korlátozza az alkoholbevitelt: minél több alkoholt iszunk, annál nagyobb az esélye a mellrák kialakulásának. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani az alkohol élvezetéről, de napi egy pohár bor vagy sör épp elegendő.

  • A túlsúly sok egyéb mellett a mellrák kialakulásáért is felelős lehet. Érdemes odafigyelni, főleg ha klimax után van.

  • Sok mozgás – örök fiatalság. Könnyű mondani, de nem könnyű végrehajtani. Az Amerikai Egészségügyi Minisztérium legalább heti 150 perc könnyű testmozgást ajánl, vagy 75 perc keményebbet. Érdemes odafigyelni a fokozatosság elvére, mert a túlzott megterhelés mind fizikailag mind lelkileg rossz hatással van az emberre.

  • Szoptatás: sokan mondják, a szoptatás egészséges mind az anya mind a gyerek számára. A hosszú ideig tartó anyatejes táplálás segít a rákmegelőzésben, és a gyermek immunrendszerére is jó hatással van.

  • Hormonterápia? A hosszú távú kombinációs hormonterápia növeli a mellrák kockázatát. A menopauza tünetei hormonok nélkül is csökkenthetőek, érdemes megkérdezni az orvost, milyen lehetőségek vannak. Ha olyan erősek a tünetek, hogy mindenképp hormonra van szükség, akkor érdemesebb egy rövid terápiát választani, a legalacsonyabb adagolásban.

Megakadályozhatja a rákot egy egészséges diéta?

Sajnos a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend önmagában még nem akadályozza meg a rák kialakulását. Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint, mely az étrendi zsír és a rák összefüggéseit vizsgálta, az derült ki, hogy az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása nem befolyásolta a rák kialakulását. Ezzel ellentétben viszont jó hatással volt a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és a cukorbetegség kialakulásának késleltetésére.

Forrás: Mayo Clinic