Robotokkal a fogápolásért

Forrás: hvg.hu
Mágneses biobotok jelenthetik a megoldást a jövőben arra, hogy az ember kevesebbszer forduljon fogorvoshoz – legalábbis így összegezhető az a fejlesztés, melyről az Indiai Tudományos Intézet weboldalán adtak hírt.

A parányi eszközöket a Theranautilus nevű cég fejlesztette, kifejezetten azért, hogy a páciens szájába irányítsa őket. A robotok ezt követően látnak munkához: a fogak belsejébe jutva eltávolítják a baktériumokat.

Az indiai szakértők szerint a fejlett nanobotok hatékonyabban dolgoznak, mint a fogászok által most használt, a száj-, illetve a fogfertőtlenítéshez készített berendezések.
A robotok amellett, hogy a mélyebb rétegeket is elérik, képesek megváltoztatni a külsejüket, így a nehezen elérhető helyekre is beférkőznek. Azt nem részletezték, hogy milyen módon kerülnek ki onnan, de a kutatók szerint az eljárás teljesen biztonságos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!