Elhízáshoz vezet a környezetszennyezés

Forrás: Portfolio
Egy nagyszabású tanulmány szerint a környezet vegyi szennyezése felerősíti a globális elhízást.

Az elképzelés, hogy az „obezogéneknek” nevezett mérgek befolyásolhatják a szervezet testsúlyszabályozását, még nem része a mainstream orvostudománynak, pedig egyre több bizonyíték utal arra, hogy annak kellene lennie. Aggasztó, hogy egyes, a testsúlyt növelő kémiai hatások a gének működésének megváltoztatásával generációkon keresztül öröklődhetnek.

A kutatók által az elhízás fokozásaként említett szennyező anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA), amelyet széles körben adnak a műanyagokhoz, valamint egyes növényvédő szerek, égésgátlók és a légszennyezés.

A bizonyítékokat több mint 40 tudós három áttekintő tanulmányban ismerteti, amelyeket a Biochemical Pharmacology című, szakértők által lektorált folyóiratban tettek közzé. Elmondásuk szerint ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak: a vízben és a porban, az élelmiszerek csomagolásában, a személyi higiéniai termékekben és a háztartási tisztítószerekben, a bútorokban és az elektronikai eszközökben.

Az áttekintés mintegy 50 vegyi anyagot azonosított, amelyek összefüggésbe hozhatóak az elhízással. Ezek közé tartozik a BPA és a ftalátok, amelyek szintén műanyag adalékanyagok. További elhízást okozó anyagok a peszticidek, köztük a DDT és a tributiltin, a korábbi égésgátlók és újabb helyettesítőik, a dioxinok és a PCB-k, valamint a légszennyezés.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!