Túl sok koleszterint esznek a gyerekek is?

2010. 12. 17.
Szerző: Szimpatika
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, és ez a gyerekek táplálására is kihatással van.
Megdöbbentő adat, hogy az 1–3 éves magyar gyermekek fele a rossz „felnőtt étrend" miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.

A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik
életévben. Pedig a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek-étrendre" volna szüksége. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból. Megoldást jelentene a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása is.

A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő Magyar Gyermekorvosok Társaságának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1–3 éves korban tetten érhetőek. A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.



A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos
igényei vannak. Egy gondosan összeállított „gyerek étrendben" szükség esetén helyet kapnának a korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek.

Sok a koleszterin és a hús

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ez a szív- és
érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A koleszterin egy zsírfajta,
amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A szakértők régóta
hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen
a máj maga is termel koleszterint.

Megdöbbentő adat, hogy az 1–3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz „felnőtt étrend" miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk. A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterinbevitel fő forrásai a gyermekeknél
is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi
húskészítményt (pl.: virsli) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.

Magyarországon hiánypótlónak számít a városi reprezentatív vizsgálat, amely során táplálkozási naplók
segítségével mérték fel az 1-3 éves kisgyermekek tápláltsági állapotát. A felmérést a Magyar Gyermekorvosok
Társaságának megbízásából a Trend Budapest Kft. kutatócég készítette, az adatokat dietetikus szakember
dolgozta fel a NutriComp Étrend Sport szoftver segítségével 2010 májusában.

Kevés a C-vitamin, nem eszik a zöldséget

A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele (44%) nem kap
eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból,
egynegyedük (24%) pedig már kórosan keveset fogyaszt. A C-vitamin köztudottan
immunerősítő, ezért az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell a vitaminban dús
táplálkozásra. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez
az anyag segíti. Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a
kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem
igazán népszerűek, átlagosan kb. 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.


A szakemberek azt javasolják, hogy kampányszerű vitaminadagolások, étrend-kiegészítők
helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsi
szükségleteit. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a korban a kisgyermekek többsége
válogatós, így a szülőknek nagy kihívást jelent az egészséges táplálás. Mégis azt kérjük, ne a
baba, hanem a mama diktáljon" – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke. Rengeteg
zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek
(gőzölés, párolás, rövid ideig tartó főzés) jelentenék a megoldást.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!