A forró napok hatása a mentális egészségre

Forrás: MTI
A forró nyári hőmérséklet növelte a mentális betegségek miatt sürgősségi ellátásra szorulók számát Amerikában - állapította meg a témában készült eddigi legátfogóbb tanulmány.

Sok millió amerikai lakos egészségi adatainak hosszú távú elemzése azt mutatta, hogy a legmelegebb napokon  átlagosan nyolc százalékkal emelkedett a sürgősségi kórházi esetek száma. Ezt a hatást szinte minden mentális betegség (stressz, hangulati és szorongásos zavarok, skizofrénia, önsebzés, valamint kábítószer-használati problémák) esetében kimutatták. A klímaválság növeli a forró napok gyakoriságát, és a tanulmány szerzői szerint munkájuk segíthet a mentális egészségügyi szolgálatoknak, hogy felkészüljenek a zsúfoltabb napokra, írta a The Guardian online kiadása.

„Az emberek tudnak az extrém meleg veszélyeiről, a kiszáradásról, a hőgutáról. Ebben a tanulmányban az az újdonság, hogy példátlanul széles körben állapítja meg, hogy a többnapos, szélsőségesen meleg idő az emberek mentális egészségét is befolyásolja, és ez nemcsak a veszélyeztetettekre, hanem minden vizsgált korosztályra, férfiakra és nőkre, az ország minden régiójára igaz” - mondta Gregory Wellenius, a Bostoni Egyetem közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A nyolcszázalékos emelkedést a kutatók a valós helyzetnél kedvezőbbnek tartják, mivel az adatbázisban csak a biztosítottak szerepeltek, a legsérülékenyebbek nem.

A kórházi sürgősségi ellátás a mentális zavarok legsúlyosabb megnyilvánulása, az esetek kis növekedése is hatalmas terhet jelent az egyénnek és a rendszernek, mondta Amruta Nori-Sarma, szintén a Bostoni Egyetem munkatársa.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok északi részén nőtt a sürgősségi esetek száma, az északnyugati régióban 12 százalékkal. Ez ellentmond annak, hogy az ország déli részén melegebb van, „de éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk”. Ennek az lehet az oka, hogy a melegebb helyen élőknek már sikerült alkalmazkodniuk, egyebek mellett több helyen van klimatizálás.

Egy 2021 májusában készült jelentés szerint a klímaválság óriási hatással van az emberek mentális egészségére az egész világon, a hőhullámokkal megemelkedik az öngyilkosságok aránya, az áradások traumatizálják az áldozatokat, az élelem biztonsága, az otthonok és a megélhetés elvesztése stresszt és depressziót okoz.

A JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent kutatást a 2009 és 2010 közötti időszak 2,2 millió ember 3,5 millió mentális zavar miatti sürgősségi kórházi kezelésének adatait elemezte. A férfiaknál kicsit magasabb volt a kockázat növekedése, valószínűleg azért, mert rájuk kevéssé jellemző, hogy zavarok esetén korán segítséget keresnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!