Fekete lyukat sikerült megörökíteni

Forrás: ng.hu
A galaxisunk középpontjában található szupernagy tömegű fekete lyukat az Eseményhorizont Távcső (EHT) műszereivel örökítették meg, s a fekete lyukak működésébe is bepillantást nyerhetünk a felvétel alapján.

A csillagászok már korábban megfigyelték, miként keringenek a Tejútrendszer központi régiójának csillagai egy láthatatlan, nagyon sűrű, de ugyanakkor hatalmas tömegű vonzáscentrum körül. Már ezek a megfigyelések is erősen utaltak rá, hogy ez a Sagittarius A* (röviden Sgr A*) jelű égitest nem lehet más, mint egy fekete lyuk. A 2022. május 12-én nyilvánosságra hozott közvetlen felvétel azonban kétséget sem hagy afelől, hogy ez valóban így van, számolt be a szenzációs hírt ismertető Európai Déli Obszervatórium (ESO) oldala.

Magát a fekete lyukat nem láthatjuk, ám a körülötte fénylő gázt már igen: a középpontban lévő, Napunk tömegének négymilliószorosát kitevő fekete lyuk eltérítette fénysugarak jelennek meg a felvételen, gyűrű alakzatban.

Forrás: ESO/José Francisco Salgado, EHT Collaboration

Az Astrophysical Journal szakfolyóiratban hat külön cikkből álló sorozatban közzé tett felfedezés szerint a fekete lyuk körüli fénygyűrűnek Einstein relativitáselmélete alapján kiszámított mérete és a megfigyelésekből mért mérete megegyezik. „Ez a páratlan megfigyelés nagyban hozzájárul a galaxisunk középpontjában zajló folyamatok megismeréséhez, és arról is elárul valamit, hogy milyen a fekete lyuk és környezetének kölcsönhatása” – mondta Geoffrey Bower, az EHT program egyik kutatója.

A fekete lyuk távolsága bolygónktól 27 ezer fényév, az ESO hasonlatával élve „akkorának látszik, mint egy fánk a Holdon”, ezért csak az EHT rendkívüli teljesítményű műszeregyüttesével lehetett megörökíteni. Az EHT gyakorlatilag egy Föld-méretű teleszkóp, amely bolygónk különböző pontjain lévő 8 obszervatórium összehangolt működésével jött létre. A felvételeket 2017-ben, több éjszakán keresztül végzett megfigyelésekből állították össze.

A friss eredmények a 2019-ben szenzációt keltő legelső fekete lyuk felvételt is túlszárnyalták, akkor a jóval távolabbi, a Messier-87 jelű galaxis középpontját figyelte meg az EHT. A most megszületett felvétellel össze is lehet hasonlítani az akkor megörökített fekete lyuk képét, s kiderült, hogy annak ellenére, hogy a két galaxis rendkívül sok mindenben különbözik, a központi fekete lyukak, a méretkülönbségeik ellenére mégis nagyon hasonlóak. „A gáz ugyanolyan gyorsan, közel fénysebességgel mozog mindkét fekete lyuk környezetében. Ám míg az M87* esetében napokig vagy akár hetekig is eltart, amíg az anyag megkerüli a centrumot, addig a jóval kisebb Sgr A* körül egy keringés csupán percekig tart. Így aztán az EHT észleléseinek tartama alatt a gáz fényessége és szerkezete sokkal gyorsabban változott az Sgr A* körül. Kicsit olyan volt ez a feladat, mint éles fényképet készíteni egy, a saját farkát kergető, izgő-mozgó kölyökkutyáról” – magyarázta Chi-kwan Chan, az ETH egyik kutatója. Az M87* esetében a végső képet kitevő egyedi felvételek közt nem volt lényeges különbség, azonban a Sgr* felvételei, e gyors mozgásnak köszönhetően sok eltérést mutattak. A képek átlagolását követően állt össze a végső eredmény, amelyből megtudtuk, hogy is néz ki a Tejútrendszer szívében lévő hatalmas fekete lyuk.

„Most már megvizsgálhatjuk a különbségeket a két szupernagy tömegű fekete lyuk között, ami betekintést adhat számunkra ezeknek a meghatározó folyamatoknak a működésébe. Két fekete lyukról van fényképünk, az egyik a legnagyobbak, míg a másik a legkisebbek közé tartozik a világegyetem szupernagy tömegű fekete lyukainak széles méretskáláján. Így minden korábbinál sokkal alaposabban vizsgálhatjuk a gravitáció szélsőséges körülmények közötti működését” – magyarázta az EHT egyik szakembere, Keiichi Asada.

Az EHT 2022 tavaszán további megfigyeléseket is végzett, és ezekből nemsokára még jobb felvételeket kaphatunk, illetve fekete lyukakról készült mozgóképként is rápillanthatunk majd.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!