Hova tűnnek az anyaméhben az ikertestvérek?

Forrás: MedicalOnline
Az ausztrál Murdoch Gyermekkutató Intézet munkatársai az „eltűnőiker-szindrómával” foglalkoznak, amikor az egyik iker a terhesség korai szakaszában meghal – írja a BBC.

Az iker maradványai az anyaméhben maradhatnak, vagy a szövet széteshet, és a sejteket a másik iker vagy a placenta felszívja. Az ikrek aránya az élve születések között csak 1,3 százalék, de egy tanulmány szerint a természetes terhességek 12 százaléka ikerterhességként indul, csak az ikertestvér minden nyolcadik terhességben eltűnik.

Fotó: Fallon Michael/unsplash

Az eltűnő ikrekkel kapcsolatos közelmúltbeli kutatások új módszert alkalmaznak, hogy ki lehessen deríteni, volt-e valakinek ikertestvére a méhen belül. A módszer pontossága 60-80 százalékos, írja a lap, közölve, annak kiderítésére, hogy a DNS-metiláció szerepet játszik-e az ikrek kialakulásában, a kutatócsapat 924, azonos ikrekből származó DNS-mintában elemezte a DNS-metiláció szintjét az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Hollandiában és Finnországban. Ezt a mintát egy 1033 fős, nem egypetéjű ikerből álló kontrollcsoporttal hasonlították össze. A kutatók az egypetéjű ikrek mintáiban a metiláció jellegzetes mintázatát találták, amelyet „molekuláris aláírásnak” vagy „epigenetikai aláírásnak” is neveznek.

Ennek a jellegzetes, stabil aláírásnak a felfedezése megmutatta, hogy az egypetéjű ikrek egész életükben megőrzik az epigenetikai aláírást, így kideríthető, hogy valaki eredetileg egypetéjű iker volt-e, akkor is, ha testvére soha nem született meg.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!