Génmódosítással gyérítenék a szúnyogokat

Forrás: ng.hu
Az USA Florida államának déli részén egy életveszélyes betegségeket terjesztő szúnyogfajjal végeztek terepi kísérletet.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nőstény egyedei felelnek az állam összes, szúnyogok terjesztette emberi fertőzéséért, mint például a dengue-láz, a Zika-vírus vagy a sárgaláz. Ahhoz, hogy ezeket a fertőzéseket megállítsák, nem szükséges az ökológiai szempontból fontos helyi szúnyogokat kiirtani, elegendő a terjesztő fajt, amely mindössze 4 százaléka az össz szúnyognépességnek – no de hogy válogatják le őket?

Ebben jelent segítséget a génmódosítás, amelyről a Smithsonian Magazine számolt be. Egy oxfordi biotechnológiai cég, az Oxitech állította elő azokat a génmódosított hím szúnyogokat, amelyek utódai, amennyiben nőstényként fogantak, a módosított génjük miatt még lárvakorukban elpusztulnak. Ahogy egyre kevesebb nőstény szúnyog tud emiatt kikelni, úgy apránként elfogy e faj népessége. E módosított szúnyogokkal már végeztek terepi teszteket Brazília, Malajzia, Panama, illetve a Cayman-szigetek területén, az USA-ban 10 éves engedélyezési eljárás után most vált lehetővé.

A floridai kísérletben a génmódosított hímeket meghatározott területeken engedték szabadon, abban bízva, hogy azok a vadon élő nőstényekkel párosodva a következő generációban már érezhető hatást érnek el. Ellenőrzésként a szakemberek visszafogással győződtek meg a kísérlet hatásáról.

Ez alapján a módosított hímek a természetesekhez hasonló életmódot folytattak, hasonló területeket jártak be. A megvizsgált 22 ezer, ezek hatására született szúnyogpete alapján pedig kiderült, hogy valóban nem érik meg a felnőttkort a nőstények, vagyis a nőstényekre nézve halálos gén jól teljesített. Az elvárásoknak megfelelően 2-3 hónap alatt eltűntek a területről a génmódosított egyedek, ez az önszabályzás pedig azt jelzi, hogy a természet szempontjából valóban biztonságos a módszer.

Hamarosan újabb kísérletbe kezdenek, Florida után Kaliforniában is, összesen 2,4 milliárd génmódosított hím szúnyogot engednek majd szabadon. Florida déli részén (a Florida Keys néven ismert zátony-szigetekből álló régióban) évente néhány tucat dengue-fertőzés történik, és a szakemberek abban bíznak, hogy a génmódosított szúnyogokkal sikerülhet a természetes ökoszisztémára lehető legkevésbé káros, ám mégis hatékony módon elérni a kívánt eredményt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!