Új vizsgálati módszer az Alzheimer-kór korai kimutatására

Forrás: MedicalOnline
A Massachusetts General Hospital kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban egy olyan új vizsgálati módszerről számoltak be, amely közelebb vihet az Alzheimer-kór korai felismeréséhez.

Vizsgálatukban a kolumbiai Antioquia lakosait vizsgálták, akik közül nagyon sokan preszenilin-1 E280A mutációt hordoznak. Ez a mutáció szinte 100%-os valószínűséggel Alzheimer-kórt és demenciát okoz, az enyhe kognitív károsodás általában már 44 éves korban, a demencia pedig 49 éves korban következik be.

A kutatók funkcionális MRI-vel vizsgálták az alanyok agyi hálózatait, és észrevették, hogy a neurális hálózatok szétkapcsolódása már jóval, csaknem két évtizeddel a kognitív hanyatlás előtt megkezdődik. A hálózatok közötti kapcsolatok ritkulása akkor kezdődik meg, amikor a tau kötegek elkezdenek felszaporodni az agyban, ám ez a folyamat még tünetmentes. A kutatók egy matematikai modellt fejlesztettek ki az fMRI képek elemzésére, és ennek segítségével remélhetőleg egy olyan képalkotó módszert sikerül kidolgozni, amely lehetővé teszi az Alzheimer-kór korai előrejelzését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!