Fegyverkísérletek nyomait őrzik a tengeri állatok

Forrás: ng.hu
A hidegháborús fegyverkísérletek ugyan véget értek, de hagyatékuk még mindig kimutatható a természetben.

Szakértők egy csoportja instabil izotópokat mutatott ki a Mariana-ároknál élő ízeltlábúak emésztőrendszerében – számol be az IFLScience. A kutatók szerint az anyagok a hidegháborús fegyverkísérletek korából származnak.

A Kínai Tudományos Akadémia által vezetett csapat vizsgálatával azt fedte fel, hogy a csendes-óceáni fegyvertesztek során a levegőbe kerülő izotópok hogyan jutottak el a mélytengeri állatokhoz. A szennyeződések közel 11 ezer méteres mélységig ereszkedtek.

A kutatók 2017 tavaszán felemáslábú rákokat gyűjtöttek be a régió három árkából. Az állatok izomszövetében és emésztőrendszerében szokatlanul magas volt a szén radioaktív izotópjának, a C14-nek a szintje. 1945 óta az atomhatalmak (főleg az Egyesült Államok és a Szovjetunió) közel 2 ezer fegyverkísérletet hajtottak végre, a bombák közül nagyjából négyszázat a légkörben robbantottak fel. Ennek hatására az 1950-1960-as években megkétszereződött az atmoszféra C14-szintje.

Úgy tűnik, az izotópok az óceán mélyére is eljutottak, majd az ott élő állatok testébe kerültek. A szárazföldtől és a vízfelszíntől eltérően a mélyben a sugárzó izotópok sokáig megmaradnak, csak lassan épülnek be a természetes szénállományba.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!