Gyógyító növényeink

A különböző gyógynövények használata a legősibb gyógymódok közé tartozik, és gyógyszereink nagy része is tartalmazza ezeket kisebb-nagyobb mennyiségben. Bizonyos gyógynövények minden háztartásban elkelnek – Küttel Réka, a budapesti Szent László Patika gyógyszerkiadó szakasszisztensének segítségével összegyűjtöttük, melyeket érdemes beszereznünk, illetve mire és milyen formában használhatjuk ezeket.

A gyógynövényeket széles választékban megtalálhatjuk a patikákban, drogériákban, szaküzletekben is, ahol bevizsgált, bizonyított hatással rendelkező készítményeket forgalmaznak. A legtöbb gyógynövény teaként ismert, de attól függően, hogy milyen típusú problémára szeretnénk alkalmazni, választhatjuk más formáit is: léteznek kapszulák, porok, gélek, krémek és kenőcsök is, amelyek nagy dózisban tartalmaznak gyógynövényeket.
Sok gyógynövény már tavasszal is megtalálható a természetben, ám aki nem ismeri fel ezeket teljes bizonyossággal, illetve nincs megfelelő előképzettsége, inkább gyógyszertárból szerezze be a szükséges készítményeket, ugyanis akár mérgező növények is keveredhetnek közvetlenül a természetből gyűjtött gyógynövények közé. Arra is külön szabályok vonatkoznak, hogy a növények mely részeit, illetve milyen napszakban érdemes begyűjteni.
A tárolásra legalább ekkora figyelmet kell fordítani: száraz, hűvös hely az ideális erre a célra, hogy megelőzzük a penészesedést, és jól záródó üvegben tároljuk, hogy megóvjuk a molylepkéktől. Fémdobozba csak zacskóval együtt helyezzük, ugyanis fémmel érintkezve a hatóanyagaik veszíthetnek hatásukból.

Citromfű

Régóta használják a gyógyászatban, hiszen tele van illóolajokkal, különböző cseranyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek a szervezet ellenállóképességét is támogatják, így immunerősítő hatású. Teaként fogyasztva szorongás, nyugtalanság és alvással kapcsolatos problémákra használják, de a szájápolásban sem ismeretlen: megelőzésképpen fogszuvasodás ellen, illetve egyéb szájüregi problémák kezelésére is hasznos lehet. Illóolajként krémekben és kozmetikumokban is megtalálható, párologtatóba csepegtetve pedig oldja a szorongást.

Kakukkfű

Megfázás, torokfájás, felsőlégúti megbetegedések esetén ideális gyógynövény, amely méregtelenítő hatással rendelkezik. Teaként fogyasztva köhögéscsillapító, légcsőhurut esetén kifejezetten javasolják a használatát. Nagy előnye, hogy gyermekek naponta kb. 2,5 decilitert mellékhatások nélkül fogyaszthatnak belőle.

Borsmenta

Fogkrémekben is megtalálhatjuk, hiszen kellemes leheletet kölcsönöz, de teaként fájdalomcsillapításra alkalmazzák, pl. a fejfájás enyhítésére ajánlott a használata, de arcüreggyulladás esetén is nagyon hatásos. Annak, aki várandós vagy szoptat, ezért gyógyszert nem vehet be, nagyon hasznos lehet egy borsmenta­tea elfogyasztása, hiszen enyhíti a fájdalmakat. Erős íze miatt nem mindenki kedveli, de teaként ízesíthető, és jótékony hatása miatt érdemes kivárni, amíg hozzászokunk a markáns ízéhez.

Zsálya

Változókorban érdemes kihasználni dehidratáló, izzadásgátló hatását: a klimaxra jellemző éjszakai verejtékezés és hőhullámok jelentkezésekor hasznos lehet a teaként való fogyasztása. Torokfájás, mandulagyulladás esetén is bátran fogyaszthatjuk teaként, hiszen gyulladásgátló, gomba- és baktériumölő hatása van.

Kamilla

Klasszikus, sokak által ismert gyógynövény, hiszen szinte minden típusú egészségügyi probléma esetén alkalmazható. Bőrbetegségek, fekélyek gyógyítására is használják, természetesen ebben az esetben nem belsőlegesen, hanem az elkészített forrázatot borogatásként, vagy a beáztatott kötszert a sebre helyezve. Gyulladásgátló, enyhíti az emésztőrendszeri és menstruációs görcsöket, valamint szorongás- és feszültségoldó, és akár nagyobb mennyiségben is fogyasztható.

Körömvirág

Elsősorban krémként ismert, de teaként is fogyaszthatjuk menstruációs görcsök oldására, illetve a méregtelenítő teakeverékekben biztosan megtaláljuk – a korábban említett borsmentával együtt. Forrázatát külsőleg sebkezelésre használják, lehűtött formában égési sérülésekre, vérzéscsillapításra is alkalmas. Teaként lázcsillapító, de gyomorfekélyben szenvedőknél is gyakran alkalmazzák. Fontos, hogy nyílt seb esetén kizárólag fertőtlenítés után alkalmazhatunk gyógynövényes kezelést, pl. a kötést vagy fáslit a kihűlt forrázatba áztatva.

Cickafark

A nők gyógynövényének is nevezik, mert többféle női problémára is megoldást nyújthat. A medence környékén található szervek, a hüvely, a húgyhólyag vagy a méh gyulladása esetén érdemes kipróbálni, és a menstruációval kapcsolatos problémák kezelésekor is biztosan megemlítik. Szabályozza a veseműködést is, így például felfázás esetén gyakran készítenek belőle ülőfürdőt, így kijelenthető, hogy a nők számára ezt a növényt mindenképp érdemes otthon tartani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!