Okos szenzorok a vakcinák biztonságosságának értékelésére

Forrás: Pharma Online
A Tel Aviv Egyetem kutatói úgy gondolták, hogy a mai klinikai vizsgálatokban alkalmazott önbevallásos módszerek kora lejárt, ezért az Izraelben a második Pfizer vakcinával beoltott önkéntesekre a Biobeat cég szenzorát helyezték fel.

Az FDA által is engedélyezett készülék 13 fontos élettani paramétert mér folyamatosan, a nap 24 órájában, és központi számítógépre küldi az eredményeket. Az eszközt egy nappal az oltás előtt helyezték fel, és három nappal az oltást követően vették le. A mért eredményeket összehasonlították az alanyok által kitöltött kérdőívek adataival, és a kutatók nagy csodálkozására óriási eltéréseket találtak az objektíven mért és a szubjektív önbevallásos adatok között.

Az eszköz kimutatta, hogy az oltást követően jelentős változások következtek be az élettani paraméterekben még azoknál a betegeknél is, akik bevallásuk szerint egyáltalán nem éreztek semmit. Ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy érdemes lenne folyamatos, objektív eredményekre támaszkodni az új vakcinák és gyógyszerek alkalmazása esetén, ami a ritka mellékhatások, például a miokarditisz idejében történő felismerését is megkönnyíthetné, ráadásul a kérdőívekhez képest ez egy kényelmes, olcsó és pontos módszer - derül ki a vizsgálatról a Nature-ben publikált beszámolóból.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!