Növekszik az állatról emberre terjedő betegségek száma

Forrás: Qubit
Az egyetlen esély a zoonózisok és a járványok megelőzésére, ha próbáljuk a vírusok átterjedését valós időben nyomon követni.

Nem a vadon élő állatok kereskedelme, az erdőirtások vagy az ipari méretekben űzött mezőgazdaság, hanem az éghajlatváltozás az új kórokozók és az általuk terjesztett betegségek megjelenésének legfőbb oka. A globális felmelegedés hatására ugyanis a vadon élő állatok arra kényszerülnek, hogy élőhelyeikről emberek által sűrűn lakott térségekbe vándoroljanak, ez pedig a zoonózis miatt drámaian növeli a következő járvány eshetőségét – olvasható egy nemzetközi kutatócsoport a Nature-ben közzétett tanulmányában.

A Georgetowni Egyetemen végzett kutatás az első, amelyben átfogóan értékelték a tudósok, hogyan változtatja meg globális szinten a klímakatasztrófa az emlősök szervezetében található vírusok összességét. A tudósok azt igyekeztek felmérni, hogy az egyes fajok hogyan vándorolnak új élőhelyekre a globális felmelegedés következtében és ennek milyen következményei lesznek, és arra jutottak, hogy az egymással első alkalommal találkozó emlősfajok több ezer vírust cserélnek majd ki egymás között.

A kutatócsoport eredményei szerint ezek az élőhelybeli változások új lehetőségeket teremtenek az Ebola-vírusoknak vagy a koronavírusoknak ahhoz, hogy új területeken jelenjenek meg és azt, hogy új állatfajokra kerüljenek át, ami megkönnyíti a kórokozóknak, hogy ezeken a közvetítőkön keresztül emberre is átterjedjenek.

Úgy vélik, hogy a vadon élő állatok betegségeinek megfigyelését össze kellene kötni a klímaváltozás valós idejű követésével, így lenne esély az új vírusok nyomon követésére is. Amikor egy brazil szelindekdenevér megjelenik az Appalache-hegységben, nem ártana tudnunk, milyen vírusok utaznak vele. Az egyetlen esély a zoonózisok és a járványok megelőzésére, ha megpróbáljuk a vírusok átterjedését valós időben nyomon követni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!