Megóvhatnak a demenciától a háziállatok

Forrás: Index
Floridai tudósok bizonyították, hogy a kisállattartás jó hatással van az egészségre, és megelőzheti akár az időskori elbutulást is.

Egy friss orvosi vizsgálat szerint a hobbiból kutyát vagy macskát tartók között kevésbé fenyeget az időskori elbutulás veszélye. A vizsgálatban 65 év feletti személyek vettek részt, és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet floridai munkatársainak vezetésével készült. A részletes eredményeket az Amerikai Neurológiai Akadémia idei kongresszusán mutatták be.

Fotó: Annie Spratt/unsplash

A tanulmányba 1300-nál is több beteget vontak be, és hat éven keresztül figyelték meg a résztvevőket. A vizsgálat kezdetekor valamennyien normál kognitív képességekkel rendelkeztek, melyet kognitív tesztek kitöltésével folyamatosan nyomon követtek a vizsgálók. A vizsgálatban résztvevők több mint felének volt kutyája vagy macskája, egyharmaduk pedig 5 évnél is hosszabb ideje tartott kisállatot.

A kisállatok tartása több egészségügyi haszonnal is járt. Az állattulajdonosok között statisztikailag kimutatható mértékben kevesebb volt a magas vérnyomás előfordulása, tehát nemcsak mentális, hanem fizikális egészségügyi paraméterekben is mérhető volt az állattartás haszna. Ezen felül a vizsgálat hatéves időtartama alatt a résztvevők szellemi képességeit vizsgáló tesztek eredménye jobb lefolyást mutatott az állattartók között, közülük is különösen azok között, akik 5 éve vagy annál is hosszabb ideje tartottak házi kedvencként kisállatot.

A jelenség magyarázata pillanatnyilag ismeretlen, ezért a vizsgálat szerzői ebben a stádiumban még nem merik kifejezetten terápiás céllal javasolni az állattartást. A magyarázat megtalálásához további vizsgálatok szükségesek, és ha ezek is meglesznek, akkor már akár megelőző vagy gyógyítási céllal is javasolható lesz a kisállatok tartása.

Fotó: Magdalena Smolnicka/unsplash

A felmerülő egyik lehetséges magyarázat a testmozgás mértékének emelkedése. Ez természetesen a kutyatartáshoz kapcsolódik, hiszen a kutyákat a legtöbb esetben sétálni viszi a tulajdonos, akár naponta többször is. A testmozgásról pedig tudjuk, hogy jótékony hatással lehet a vérnyomásra, és ezen kívül a hangulatunkra is.

A szerzők elmélkedése szerint az állattartás csökkentheti a vér kortizol-, vagyis stresszhormonszintjét is. Erre a jelenlegin kívül már korábbi vizsgálatok is utaltak. A szerzők szerint ezért ha már van házi kedvencünk, mindenképpen tartsuk meg. A vizsgálatot elemző kívülálló szakértők szerint állami szinten is lehetne támogatni az állattartást, esetleg adókedvezmények vagy más ösztönzők formájában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!