Miért érzékenyebbek az idősek a fertőző betegségekre?

Forrás: MedicalOnline
A University of California, Irvine kutatói a Nature Aging folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy feltárták az egyik okát annak, miért érzékenyebbek az idősebb emberek a fertőzésekre, másrészt egy olyan terápiás célpontot találtak, melynek segítségével részben megfiatalítható az immunrendszer.

Az immunrendszer megfelelő működésében kulcsszerepet játszó T-sejtek funkciója az életkor előrehaladtával azért csökken, mert komplex, elágazó szénhidrátláncok, glikánok kötődnek hozzájuk, ráadásul nőknél jóval gyakrabban, mint férfiaknál. A kutatók a vizsgálat során megállapították, hogy ez a folyamat a N-acetilglükozamin metabolit felszaporodásának és az IL-7 szignalizációval folytatott szinergikus hatásának következménye.

Egér modellszervezetekben a kutatók a glikánok elágazódásainak csökkentésével jó hatásfokkal „fiatalították meg” a T-sejteket, így az idősebb állatoknál sikerült csökkenteni a Salmonella fertőzésre való érzékenységet. A biztató eredmények új terápiás célponttal kecsegtetnek, egyben arra is rámutatnak, hogy valószínűleg nemspecifikus megközelítésre lesz szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!