A tökéletes húsvéti foszlós kalács

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács sem, amelyet akár reggelire a sonka és a tojás mellé, akár uzsonnaként is fogyaszthatunk, pl. lekvárral. Az elkészítésére azonban több időt kell szánnunk, hogy a tészta megkelhessen.

Hozzávalók a kovászhoz: 13 dkg süteményliszt; 1,4 dkg élesztő; 1,2 dl langyos tej

Hozzávalók a tésztához: 4 db tojás; 4 db tojássárgája; 38 dkg süteményliszt; 10 dkg porcukor; 1,2 dkg só; 22 dkg vaj

Hozzávalók a tészta megkenéséhez: 1 db tojás; 1 ek víz; 1 csipet só

1. A kovász összetevőit alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni 45 percig.

2. A tészta alkotóelemeit – a vajat leszámítva – adjuk a kovászhoz, és gyúrjuk legalább 10 percig. Ezt követően adjuk hozzá a vajat is, amelyet keverjünk el alaposan a tésztában.

3. A tésztát lefóliázva tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe, másnap pedig formázzuk meg, és kenyérformában hagyjuk megkelni.

4. Figyeljük a tészta méretét, és ha elérte a kétszeres méretet, helyezzük 170 fokos sütőbe 50 percre. Ekkor kenjük meg tojással, majd süssük további 20 percig 130 fokon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!