Hipoallergén macska az allergiásoknak?

Forrás: ng.hu
Sokan allergiásak a macskaszőrre, és bár szeretnének, nem tarthatnak macskát – most génmódosítás segítségével újra felmerült a megoldás lehetősége, ami nem feltétlenül maga a génmódosítás lenne.

A macskaszőr-allergia nem a macska szőrére, hanem a nyálában lévő bizonyos fehérjékre alakult ki, így sajnos az egyébként bájos és népszerű szőrtelen cicák sem jelentenek megoldást a macskára vágyó allergiásoknak. A modern géntechnológia segítségével azonban nem kizárt, hogy túlléphetünk ezen a gondon, amely egyébként az emberek kb. 15 százalékát érinti.

Egy amerikai biotechnológiai cég, amely allergiákra, asztmára és környezettudományra szakosodott, kutatásokat végzett arról, hogy miként lehetne a macskaszőr-allergiát meggátolni CRISPR módszerrel, számolt be a Genetic Engineering and Biotechnology News híroldal.

A macskákban legfőbb allergén a Fel d 1 nevű fehérje, a macska nyálában és faggyúmirigyeiben található. Bár a pontos feladata nem ismert, a most elvégzett kutatásokból úgy tűnik, hogy evolúciósan nem megőrzött képesség a termelése. Ez azt jelenti, hogy nem létfontosságú a fehérje, hanem valami mellékes feladata lehet, például a macskák egymás közti szagkommunikációjában. A kutatócsoport 24 macskaféle genomjának filogenetikai összehasonlításán keresztül jutott erre a következtetésre. A kutatók ezután sejttenyészeten végeztek kísérleteket, amelyek során a Fel d 1 előállítását irányító gént törölték, és ez az első lépés ahhoz, hogy valamikor olyan macskát hozzanak létre, amelynek a szervezete nem képes előállítani ezt az allergén anyagot.

„A jelenlegi macskaszőr-allergia elleni kezelések, amelyek a tünetek elnyomására épülnek, nem a leghatékonyabbak. Az allergén semlegesítésére vagy mennyiségének csökkentésére irányuló új törekvések sem tűnnek klinikailag elegendőnek. A CRISPR technológia lehetne az első olyan kezelési mód, amely az allergént annak forrásánál szüntetné meg, és ez jelentős előrelépés volna a jelenlegi lehetőségekhez képest” – mondta el Nicole Brackett, a kutatás vezetője.

Természetesen addig, míg élő macskák allergéntermelő génjeit kiütnék, még további vizsgálatok sokaságára lesz szükség. Ha majd működő kezelésre kerül sor, az is igen drága lesz, és maguk a kutatók is úgy vélik, hogy sokkal praktikusabb és etikusabb lenne a meglévő macskákra valamilyen kezelést kifejleszteni, mint létrehozni egy méregdrága, génmódosított, hipoallergén macskát.

Brackett hozzátette, jelenleg az az elképzelésük, hogy a Fel d 1előállítását irányító gének működését ideiglenesen kikapcsoló szert lehetne létrehozni, amelyet az állatorvos vagy akár a gazdi maga rendszeresen beadhatna a cicájának. Azonban még eddig a lehetőségig is sok-sok munkára lesz szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!