Egy új MRI eljárás során világítanak a rákos szövetek

Forrás: MedicalOnline
A University of Waterloo kutatói a Scientific Reports folyóiratban egy olyan új MRI képalkotó eljárásról számoltak be, melynek felvételein a rákos szövetek „világítanak”, azaz sokkal határozottabban láthatók, mint a hagyományos felvételeken.

Ez az orvosoknak főleg abban segíthet, hogy könnyebben felismerhessék, illetve pontosabban nyomon követhessék a betegség progresszióját.

Forrás: Pécsi Diagnosztikai Központ (a kép csak illusztráció)

A szintetikus korrelált diffúziós képalkotási eljárás lényege, hogy a víz a rákos szövetek szabálytalanul elrendeződött sejtjei esetében máshogy áramlik, mint az egészséges szövetekben – ezt képes ábrázolni az új képalkotási módszer különböző gradiensű, pulzus erősségű és időzítésű MRI jelek észlelése, szintetizálása és keverése segítségével.

A kutatók 200 prosztatarákos betegen próbálták ki az új eljárást, és nagyon jó eredményeket kaptak, valamint biztató eredményekről számoltak be az emlőrák diagnosztikája során is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!