Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) azért engedélyezte, hogy az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég génszerkesztett rovarok tömegeit engedje szabadon Floridában és Kaliforniában, mert ettől az általuk terjesztett betegségek csökkenését várja – írja a Magyarmezogazdasag.hu.

Mint írják, az Oxitec által kifejlesztett hím szúnyog – az OX5034 kódnevű faj – az Aedes aegyptiből, vagyis Egyiptomi csípőszúnyogból származik, amely számos betegség, köztük a Zika, a dengue- és a sárgaláz hordozója.

A módosított hím rovarokat úgy tervezték, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre. Amikor ezek a szúnyogok párosodnak az őshonos nőstényekkel egy területen, állítólag nőstény lárvákat hoznak létre, amelyek egyszerűen elpusztulnak, mielőtt elérnék a felnőttkort, és ezzel a populáció egészét tönkreteszik. És mivel csak a nőstény szúnyogok szívnak vért az emberekből, a módosult rovarokról úgy gondolják, hogy nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Az Oxitec tavaly kísérleti programot indított az EPA és a helyi hatóságok jóváhagyásával, génmódosított szúnyogok millióit engedte szabadon Florida kiválasztott területein.

Módszere az ún. steril rovartechnika legújabb példája, amelyet korábban más káros kártevők, például a legyek populációinak kiirtására vagy csökkentésére is alkalmaztak már. A programot azonban sokan vitatják, mert véleményük szerint ismeretlen környezeti, illetve egészségügyi kockázatokat rejthet. Olyan vélemények is megfogalmazódtak, hogy az EPA és a helyi hatóságok nem tettek meg mindent a projekt teljes átláthatósága érdekében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!