A női egészség megőrzése

A szűrővizsgálatok a hölgyek számára is nélkülözhetetlenek, de ha ezek nem mutatnak ki eltérést, mégis tüneteket tapasztalunk, érdemes további vizsgálatokat is elvégeztetni. Dr. Balogh Illés, az Istenhegyi Magánklinika nőgyógyásza, endokrinológusa megosztotta, milyen tünetek esetén forduljunk specialistához.

Dr. Balogh IllésÚgy tűnik, a hölgyek alapvetően jobban vigyáznak az egészségükre. Ez valóban így van?

Ez így van, de a nők nagyobb veszélyben is vannak, tehát jogos az odafigyelés, és pl. a méhnyakrák szűrése döntő jelentőségű. Természetesen a külső nemi szervek betegségei vagy a petefészek, de akár a méhtest betegségei is a szűrés tárgyát képezik, de a méhnyakrákszűrés a leglényegesebb.

Ez a betegség már megelőzhető oltással, amit az egészen fiatal lányok, sőt a fiúk is megkaphatnak, ugye?

Az oltás valóban ajánlott 12-től 65 éves korig, fiúknak is beadható, ám ez nem előzi meg a méh­nyakrák kialakulását, csupán a kockázatát csökkenti. A méhnyakrák hátterében a HPV-fertőzés áll, és az oltások típustól függően 2-4 vagy 9 féle HPV-vírus ellen védenek. Azonban legalább 15 féle magas kockázatú HPV-vírus létezik, tehát az oltás nem véd mindegyik típusa ellen, így oltott hölgyeknél is indokolt az évenkénti rákszűrés.

Milyen tüneteket okozhat a betegség a nőknél és a férfiaknál?

Ha már tüneteket okoz, akkor nagy baj van, mert azok már a rák tünetei. A méhnyakrákot megelőző állapotok tünetmentesek, és a szűrés célja éppen az, hogy ebben a fázisban, még időben felismerjük, mert így 100%-ban gyógyítható. A férfiaknál nem okoznak lényeges panaszt a HPV-fertőzések, ők vektorként működnek: ha gyakran váltogatják a szexuális partnereiket, akkor a vírus hordozóiként átadják azt a nőknek. Ez a magyarázata annak, hogy a női populáció több mint 50%-a élete során átesik a HPV-fertőzésen. Éppen ezért szükséges az aktív szexuális életet élő nők szűrése.

A javasolt évenkénti szűrés során milyen egyéb területeket vizsgálnak meg?

A szűrés során a külső nemi szerveket is megvizsgáljuk, majd a hüvelyt egy speciális eszközzel. A hüvelyfal vizsgálatára is sor kerül, ellenőrizzük az esetleges folyást, illetve a méhszájból mintát veszünk, hogy megállapíthassuk, jelen van-e olyan sejt, amely valamilyen átalakulást mutat. Manuális vizsgálatot is végzünk, melynek során a méhtestet, a petefészkeket, a függelékeket ellenőrizzük, hogy van-e valamilyen tapintható eltérés, gyulladás, ciszta, mióma. Ezt követően egy hüvelyi ultrahangvizsgálatra kerül sor, amikor már a nemi szervek szerkezetét vizsgáljuk meg, hogy felfedezhető-e endometriózis, milyen vastag a méhnyálkahártya, hogyan működik a petefészek, hol tart épp a ciklus. Attól függően, hogy mi a páciens célja, a teherbeesés vagy a terhesség elkerülése, további ultrahangos vizsgálatokra is szükség lehet. A rákszűrés komplex módon történik, ilyenkor egy HPV tipizálást is elvégzünk. Ezt úgy képzelhetjük el, akár a koronavírus esetében a PCR-teszteket: ha a mintából nem tudunk kimutatni HPV-vírust, a méhnyakrák kockázata nagyon alacsony, de a minimális jelenlét már pozitivitást mutat, ami további vizsgálatokat igényel. A komplex szolgáltatást nyújtó klinikákon ma már nemcsak a nőgyógyászati területek vizsgálatát kínálják a pácienseknek, hanem egyúttal az emlő vizsgálatát is. Egy 0,5 -1 centiméteres csomó természetesen tapintással is kiszűrhető, de a kisebb vagy részletesebb vizsgálathoz ultrahang, illetve mammográfia is igénybe vehető, ha a páciens teljes körű szűrést szeretne.

A hölgyeknek a pajzsmirigyműködésre is sokkal jobban oda kell figyelniük. Miért?

A női szervezet annyiban különbözik a férfiétól, hogy roppant érzékeny, tehát a ciklus reagál az eltérésekre. Ha ez egy pajzsmirigy-alulműködés, -túlműködés vagy inzulinrezisztencia, esetleg az agyalapi mirigy túlműködése vagy a mellékvesekéreg zavara, ezek a ciklusban mind tetten érhetők. Sok hölgy a ciklusával kapcsolatos problémákkal fordul orvoshoz, és ha korrigáljuk a helytelen működést, a ciklus is helyreáll. Éppen ezért diagnosztikai szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak a vérzészavarok. A fogamzásgátlók gyakran elnyomják ezeket a jeleket, ezért nem vesszük észre a problémát, de az elhagyása után azonnal jelentkeznek a tünetek, pl. az elmaradt vagy pontatlan menzesz, a görcsös vagy bőséges vérzés. Ezek kiváltó okát mindenképpen fel kell tárni.

Orvosként az évenkénti szűrővizsgálaton túl mit tanácsol a hölgyeknek, mire érdemes odafigyelniük?

A szűrővizsgálatok alapvetően betegségek kiszűrésére alkalmasak, de ha a komplex vizsgálatok nem mutatnak ki semmilyen kóros elváltozást, azonban a páciensnek panaszai vannak, érdemes specialistához fordulni. Ne dugják a fejüket a homokba, mert a provokációs tesztekkel, amiket specialisták el tudnak végezni, pl. egy terheléses cukorvizsgálattal vagy a kortizolszint vizsgálatával felfedezhetőek a problémák, még mielőtt egy szűrővizsgálat során konkrét betegségként megjelennének. Ez a cukorbetegségre is vonatkozik, tehát ha az értékek rendben vannak, de a páciens rengeteg folyadékot fogyaszt vagy gyakran farkaséhség tör rá, esetleg fáradékony, de a vérképe rendben van, érdemes tovább vizsgálódni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!