A laptop előtti étkezés hátrányai

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Sokan rendszeresen feláldozzák akár az ebédidejüket is egy sürgős munka kedvéért, és a monitor előtt kapnak be pár falatot. Ez a szokás azonban egyáltalán nem szolgálja a hatékony munkavégzést, sőt hosszabb távon egészségi kockázatot is rejt.

Az ebédidőről, pontosabban a munkaközi pihenőidőről a Munka Törvénykönyve is rendelkezik: eszerint a naponta hat óránál hosszabb munkaidőben dolgozóknak kötelezően biztosítani kell minimum húsz, legfeljebb 60 perc pihenőidőt, ami után nem jár bér, vagyis a munkavállalónak le kell dolgoznia, ennyivel meghosszabbodik a munkaideje. Az általános gyakorlat szerint félóra van kijelölve arra, hogy a dolgozó nagyjából a napi munkaidő felénél szünetet tarthasson és megebédelhessen az üzemi étkezdében vagy a pihenőszobában, teakonyhában elkölthesse az otthonról hozott ebédet, esetleg kimehessen egy közeli étterembe. Nagyon gyakori azonban – becslések szerint az irodai dolgozók több mint felével előfordul –, hogy valami sürgős, határidős feladat miatt a dolgozó az ebédidőre sem hagyja abba a munkát, hanem csak a helyén, a monitor mellett eszik valamit. Egyes munkahelyeken meg is kellett tiltani ezt a gyakorlatot, de ott sem ajánlható, ahol nincs ilyen tiltó rendelkezés. Miért nem szerencsés, milyen hatással járhat, ha valaki rendszeresen így, csak munka közbeni eszegetéssel oldja meg az ebédjét?

Nem higiénikus

A munkahely közösen használt tárgyai, a kilincsek, nyomógombok, a munkaállomás használati tárgyai, például telefon vagy a számítógép billentyűzete melegágya a baktériumoknak, így ott az étkezés egyáltalán nem higiénikus, és a lehulló morzsa vagy odakenődő maszat csak tovább rontja a helyzetet. Sokkal szerencsésebb megadni a módját, rászánni azt a pár percet és a teakonyhában, étkezőben, tányérra tálalva ebédelni úgy, hogy az étkezés előtti kézmosás se maradjon el.

Munkaszünetre, pihenésre szükség van

Nyolc-kilenc órát egy helyben tölteni naponta önmagában is megpróbáltatás. Testi-lelki állapotunknak egyaránt jót tesz, ha néhány óra elteltével szünetet tartunk, és legalább egy félórára kikapcsolunk, szó szerint és átvitt értelemben is eltávolodunk egy kicsit attól a munkafolyamattól, feladattól, amibe belemerültünk.

Az egészséges táplálkozáshoz alapos rágás, idő és figyelem kell

Ha a monitorra meredve, munka közben, vagy éppen a közösségi médiát böngészve oda sem figyelve esszük meg az ételt, annak sokféle káros hatása lehet. Nem rágjuk meg alaposan az ételt, ami miatt emésztési zavarok, puffadás, hasgörcs alakulhat ki. Ráadásul fél figyelemmel étkezve nem is tudatosul bennünk, hogy mennyit eszünk, és az agyunkba a jóllakottság-, teltségérzés is nehezebben jut el. Így hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, mint amennyi elég lenne, az ebédet plusz nassolni- és rágcsálnivalókkal is megtetézve. Hasonló ennek hatása az evés közbeni olvasás rossz szokáséhoz, ami – bármilyen hihetetlen, de igaz – az elhízás egyik oka is lehet.

Felállásra, mozgásra is kell ez az idő

Irodai, ülő munkát végzőknek, monitor előtt dolgozóknak munka közben óránként egyszeri néhány perces szünetet ajánlanak az orvosok. Erre a pár perces felállásra, járkálásra, egy-két lazító, nyújtó mozdulatsor elvégzésére nagy szükség van a passzivitás, a tartós ülés, görnyedés, a stressz okozta izomgörcsök ártalmainak megelőzéséért. Az ebédidő alkalmat ad a merev tagjaink átmozgatására is, már csak emiatt sem szabad lemondani róla és ugyanabban a helyzetben, testtartásban maradni ez idő alatt is.

A jó ebédidő után hatékonyabb a munka

Azoknak, akik sajnálják a munkától elvonni az időt az alapos, kényelmes megebédelésre, még egy érvet fűznénk hozzá: a jól eltöltött ebédidő „behozza az árát”! Ha van alkalom a nap közepén kicsit felfrissülni, levegőzni, járkálni, és kellemes beszélgetés közben jó étvággyal megebédelni, akkor sokkal hatékonyabb lesz délután. A munkát pihentebben folytatva új ötletek, megoldások is felötlődhetnek, így praktikus szempontok alapján is megéri rászánni az időt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!