Fiatal sejtekkel küzdenek az öregedés ellen

Forrás: MedicalOnline
Epigenetikai beavatkozások nyomán az öregedési folyamat visszafordulását figyelték meg egérkísérletekben a kutatók.

A kaliforniai Salk Institute for Biological Studies szakembereinek tanulmánya szerint egérkísérletek során már hatékonyan visszafordítható a középkorú és az idős egyedek öregedési folyamata, ha az epigenetikai tényezők segítségével egy fiatalabb állapotba állítják vissza a sejteket. Az erről szóló tanulmányukat a Nature Aging című tudományos lapban publikálták.

A kutatók alapvetése az volt, hogy az epigenetikai markerek a sejtekben idővel megváltoznak, és e változások miatt tapasztalhatjuk az öregedést. A tudósok korábban négy molekulát – Oct4, Sox2, Klf4, cMyc – azonosítottak, ezeket a tudomány Jamanaka-faktorokként ismeri. Ezek az ún. transzkripciós faktorok csoportjához tartoznak, amelyek segítségével őssejtek hozhatók létre.

A most alkalmazott eljárást korábban már használták egy kutatásnál, ahol korai öregedésben szenvedő egerek életét igyekeztek meghosszabbítani. A tudósok most arra voltak kíváncsiak, hogy egészséges egerknél használható-e a metódus az öregedés megállítására, vagy épp visszafordítására.

A kísérleti állatokat három csoportra osztották:

  • életük vége felé jártak, és csak egy hónapig kaptak kezelést,
  • az öregedés szakaszában jártak, és hét hónapig kaptak kezelést, valamint
  • középkorú egerek, amelyek 10 hónapon át kaptak kezelést.

Mint kiderült, egyik csoportnál sem volt negatív mellékhatása a kezelésnek. Ugyanakkor míg az első csoportnál nem tapasztaltak változást, addig a második és a harmadik csoport esetében mérhető javulást, valamint az öregedési folyamat visszafordulását figyelték meg. Az állatok bőre, szervei és epigenetikai markerei olyanok voltak, mint a fiatalabb egyedeké, egy sérülés után pedig gyorsabban regenerálódtak, mint más a kortársaik közül.

Azt is megállapították a kutatók, hogy minél tovább tartott a kezelés, annál hatásosabb volt, vagyis hosszú távon, idejében elkezdve lehet igazán hatékony az öregedés ellen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!