A nyírfacukor veszélyes az állatokra

Forrás: zoozoo.hu
Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor (a paleo diétában is gyakran használják). Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, ám az állatokra nézve veszélyes.

Embereknél legfeljebb a hozzászokási időszakban figyelhető meg néha hasmenés. Az emberi szervezetben a nyírfacukor nem vált ki inzulinválaszt – ezért olyan népszerű diétás körökben –, de a kutyában akár pár gramm is hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) állapotot okozhat. Ezért kutyánál és vadászgörénynél súlyos mérgezéshez vezethet!

A nyírfacukor (xilit)-mérgezés kutyákban egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogramm elfogyasztása után (egy 10 kg-os kutya adagja 1 gramm-kb. 1 csapott mokkáskanál) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint-csökkenés következik be. A kutyák között is jelentős egyedi eltérések lehetnek az érzékenységben.

Hogyan kerül a xilit a kutya gyomrába?

Sajnos kedvenceink is gyakran édesszájúak, így előfordulhat egy kis sütilopás, vagy a gazdi maradékából kap egy keveset a xilites finomságból. A yyírfacukor (xilit)-mérgezés tünetei: először hányás, hasmenés, majd a hipoglikémia tünetei, mint remegés, gyengeség, levertség, kóválygó járás, izomgörcsök, ájulás, végül kóma (és a kezeletlen esetekben elhullás). Ezen az életveszélyes állapoton gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet átlendíteni a kutyát, így azonnali állatorvosi ellátást igényel!

Gyógykezelése: 30-60 percen belüli felvételnél érdemes gyors hánytatással próbálkozni. E mellett, vagy ha már több idő telt el, a gyorsan beadott vénás cukor és infúzió helyreállítja a vércukor-szintet és viszonylag gyorsan jobban lesz az állat. Amennyiben sikerült a krízishelyzetet megoldani, a xilit másik - májkárosító - hatására kell koncentrálni és vérvizsgálattal nyomon követni a teljes felépülésig. A májkárosodás azokban az állatokban is jelentkezhet, akiknél amúgy nem okozott súlyos vércukorszint-esést. Nyírfacukor (xilit)-mérgezés után hosszú távú májvédő szerek szedése és diéta javasolt. Figyelembe kell venni azt is, hogy a xilit nagyon lassan ürül ki a szervezetből. A teljes gyógyulás akár 6-7 napot is igénybe vehet, a májvédő diétát akár tovább is alkalmazni kell. Akik „egy háztartásban” élnek kutyájukkal, azt javasolják a szakemberek, hogy figyeljenek erre a veszélyre, és lehetőleg más cukorhelyettesítőt használjanak.

Xiliten kívül még mit ne adjunk kutyánknak?

Kávé, tea, csokoládé

Ami közös bennük, azok a metilxantin-származékok (koffein, teobromin), melyekre a kutya az embernél lényegesen érzékenyebb. Ezek kedvenceinknél hányást, szívritmuszavart, veseelégtelenséget, sőt súlyos esetben akár halált is okozhatnak.

Fotó: Karolina Grabowska/pexels

Tej

A kutyák (macskák) szervezete nem termel elég laktázt (ez egy a tejcukrot, laktózt lebontó enzim) ezért kevésbé képes lebontani a tejcukrot, mint az ember. A tejtermékek fogyasztása ezen okból hányást, hasmenést, hasi diszkomfortot okozhat.

Hagymafélék (akár a kiásott virághagyma is)

Nagyobb mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri irritációt, sőt mérgezést is okozhatnak, ez elsősorban szintén emberi maradékok etetésénél megfontolandó.

Hüvelyesek

A hüvelyeseket nem tudja megemészteni a kutya, tehát borsót, babot lencsét még maradékként se etessünk vele!

A kutyának nincs szüksége túlsózott ételekre és chipsekre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!