Új adatok a Parkinson-kór korai tüneteiről

Forrás: MedicalOnline
A londoni Queen Mary University kutatói a JAMA Neurology folyóiratban közölték cikküket, melyben több mint egymillió, 1990 és 2018 között Kelet-Londonban élő ember adatait elemezték a Parkinson-kór korai jeleit és tüneteit kutatva.

Eredményeik szerint a jellemző tünetek már jóval a diagnózis előtt jelentkeznek, így a tremor 10, a memóriaproblémák pedig 5 évvel korábban már észrevehetők. Ezeken felül két újabb, korai tünetet is azonosítottak: az egyik az epilepszia, a másik a halláskárosodás.

A kutatás egyik legnagyobb újdonsága, hogy Kelet-London etnikai összetétele teljesen más, mint a klinikai vizsgálatokban alkalmazott csoportoké: 45%-ban fekete, dél-ázsiai és kevert, egyéb rassz, míg ugyanez teljes Nagy-Britannia átlagában csak 14%. A vizsgálat során kiderült, hogy a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség is a Parkinson-kór kialakulásának magasabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!