Az IQ-ra is hatással van az ólmozott üzemanyag

Forrás: MedicalOnline
A gyerekkorban a szervezetükbe kerülő ólom az Egyesült Államok lakosságának intelligenciáját 824 millió IQ-ponttal vagy fejenként átlagosan 2,6 ponttal csökkentette - derült ki az amerikai tudományos akadémia tudományos folyóiratában, a PNAS-ben közölt cikkből.

A Florida Egyetem és Duke Egyetem munkatársai az 1996 előtt született generációkat vizsgálták, mert abban az évben szüntették meg az ólmozott benzin forgalmazását. A kutatás megállapította, hogy a kipufogógázból származó ólom belégzése okozta IQ-csökkenés nem egyformán érintette az egymást követő generációkat: az 1960-as és 70-es években került forgalomba a legtöbb ólmozott üzemanyag, az ekkor születetteknél 6 vagy 7 pontnál is nagyobb mértékben csökkenthette az intelligenciaszintet.

Az ólom egy különösen veszélyes neurotoxikus fém, és semmilyen mennyiségben sem tekinthető biztonságosnak. A kutatók az üzemanyag-forgalmazási statisztikák és más demográfiai adatok alapján úgy számoltak, hogy 2015-ben 170 millió amerikai gyerek vérében volt 5 mikrogrammnál magasabb az ólom aránya. A jelenlegi egészségügyi határérték 3,5 mikrogramm (ez a referenciaszint is magasabb volt korábban).

2-3 pontos intelligenciakvóciens-különbség nem jelentős, kivéve ha az adott személy intelligenciája alacsony. A szellemi gyengeség felé haladva pár pont már nagyon sokat jelent. Sung Kyun Park epidemiológus professzor szerint ugyanakkor az általános intelligenciacsökkenés komolyabb következményeket jelent a társadalom számára.

A kutatás megállapította, hogy a szegényebbeket és különösen az afrikai származásúakat több ólom érte életük során, közli a lap.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!