4 hasznos tanács szívinfarktus után

Forrás: Kardio Központ
Egy szívinfarktus mindenképpen sorsfordító jelentőségű esemény egy ember életében, teljesen természetes, hogy a legtöbben mindent megtennének azért, ne kelljen újból átélniük. De vajon tudjuk-e, mi az a „minden”, amit valóban megtehetünk, hogy megelőzzünk egy újabb infarktust? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Csökkenteni kell az újabb infarktus rizikóját!

A szívinfarktus után minden beteg részt vesz egy rövidebb-hosszabb rehabilitáción, de arra már kevesebben gondolnak, hogy mekkora jelentősége lehet az infarktus utáni hosszú távú kardiológiai gondozásnak. Ugyanakkor abban is a sok bizonytalanság, esetleg téves elképzelés, hogyan lehet, hogyan érdemes élnie ezek után egy személynek. Már csak azért is fontos ismerni az alapvető szabályokat, mert bár az első szívinfarktus után az emberek többsége teljes és hosszú életet élhet, de a 45 évnél idősebb páciensek 20 százalékánál nagy kockázata van egy újabb szívinfarktus bekövetkezésének a következő öt évben.   
De mielőtt bárki megrettenne a veszélyeztetettség miatt, fontos tudni, hogy a mai hatékony terápiák olyan nagy mennyiségű vizsgálat eredményeire épülnek, hogy mára nyolcszor kevesebb az infarktus miatt bekövetkező halálozás, mint 25 évvel ezelőtt!

Mi a 4 legfontosabb szabály, amit érdemes betartani?

Úgy kell szedni a gyógyszereket, ahogyan azt az orvos rendelte!

Az elrendelt gyógyszerek jelentősen csökkentik egy újabb szív-érrendszeri esemény bekövetkeztét, a jó értékek fenntartását. Fontos megérteni, mit miért kell szedni, még akkor is, ha nincsenek érezhető tünetek, és a páciens alapvetően jól érzi magát. A rendszeresség záloga lehet, ha mindig ugyanabban az időpontban vesszük be a gyógyszereket - ebben segítség lehet egy napokra beosztott gyógyszeradagoló, egy napló vagy akár egy mobiltelefonos applikáció.

Rendszeresen részt kell venni a kardiológiai felülvizsgálatokon

A rendszeres kontrollvizsgálatok lehetőséget adnak a kezelőorvosnak, hogy ellenőrizze a páciens állapotát, és az esetleges képalkotás és laborvizsgálatok után meggyőződjön róla, megfelelően hatnak-e a gyógyszerek. Szükség esetén lehetőség van a módosításra, váltásra, vagy akár a megnyugtató tudatra, hogy minden rendben. A tévhitekkel szemben, a felülvizsgálat akkor is kihagyhatatlan, ha nem jelentkezik konkrét panasz!

Minimalizálni kell a rizikófaktorokat

Annak, aki már átesett egy infarktuson, még inkább oda kell figyelnie a magas vérnyomásés koleszterinszint csökkentésére, a cukorbetegség kezelésére, az dohányzás elhagyására, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás bevezetésére. Ebben a kardiológus és más szakemberek együttesen adhatnak támogatást, közreműködésükkel jó eséllyel kialakítható egy olyan életmód, ami jelentősen csökkenti a második infarktus kialakulásának esélyét. Ebben a folyamatban játszhat nagy szerepet a pszichológus is, aki abban is segít, hogyan lehet akár új, egészségesebb, biztonságosabb alapokra építeni az életünket.

Figyelni kell a hosszú távú kardiológiai gondozásra

Szívinfarktus után már a kórházban elkezdődik a rehabilitáció a gyógytornász és az orvos irányítása mellett, majd szanatóriumban vagy járóbeteg szakambulancián folytatódik az. Amikor azonban ennek a szakasznak is vége, a páciensre van bízva, hogyan folytatja az életét. Mivel infarktus után nagyon gondosan és biztonságosan ajánlatos beépíteni a mindennapokba a mozgást, kialakítani az étkezést, esetleg leadni a plusz kilókat (amelyek szív-érrendszeri kockázati tényezőnek számítanak) és kezelni a minket érő stresszt, érdemes ebben szakemberekre bízni magunkat – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A hosszú távú kardiológiai gondozás keretein belül elsősorban kardiológus, igény esetén pedig dietetikus, mozgásterapeuta és más szakorvosok csapatként segít a megfelelő életmód kialakításában – természetesen a megfelelő vizsgálatok, tesztek eredményeire építve.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!