Az allergén immunterápia mellékhatásai

Forrás: AllergiaKözpont
Az allergén immunterápia jelenleg az egyetlen oki terápia allergia esetén. Nemcsak a tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okra hat, az immunrendszer működését hangolja át. Ha valaki tartósan szeretne megszabadulni az allergiás tüneteitől, akkor ezt a kezelést választja. A határozott előny mellett, amit a tartós kezelés jelent, nyilván felmerül a mellékhatások kérdése is, ezzel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze a fontosabb tudnivalókat.

Az allergiák leghatékonyabb kezelése

Az allergiás immunrendszer túlműködik, ezért például az egyébként ártalmatlan polleneket is veszélyesként érzékeli és védekezni kezd ellenük. Az allergén immunterápia (AIT) egyedülálló módon hangolja át az allergénekkel szembeni túlzott immunválaszt normál immunválasszá.

A kezelés segítségével az allergiás tünetek, a minimum 3 éven át tartó terápiát követően 10-12 éven át nem jelentkeznek, de már az első évben is jelentősen csökkennek. Segít megelőzni, hogy újabb allergiák kialakuljanak és véd a szövődményként gyakran kialakuló asztma ellen is. Vonzó lehetőség tehát azok számára, akiket hónapokon át kínoznak az allergiás tünetek, emiatt hosszabb ideig gyógyszert kell szedniük, vagy azok hatását nem érzik kielégítőnek. A hatás mellett persze felmerül a mellékhatás kérdése is.

Az allergén immunterápia típusai

Az AIT jelenleg hazánkban is elérhető két lehetséges formája:

- szubkután (injekcióval történik)

- szublingvális (folyadék formájában nyelv alá kell juttatni)

Súlyos allergiás reakció (anafilaxia) lehetősége nagyobb eséllyel a szubkután allergén immnterápia esetében áll fenn, ennek alkalmazása éppen ezért orvosi felügyelethez, rendelőhöz kötött, otthon nem végezhető. Ilyen típusú kezelést végeznek hazánkban súlyos rovarméreg allergia kezelésére.

Fotó: Engin Akyurt/pexels

A szublingvális AIT lehetséges mellékhatásai

A kezelés ezen típusa világszerte elterjedt, biztonságos, a betegek által is kedvelt. A terápia során a beteg otthonában, minden reggel adott mennyiséget cseppent a nyelve alá, a hatóanyag innen szívódik fel. A mellékhatások jellemzően helyi, lokális tünetek formájában jelentkeznek, ha jelentkeznek egyáltalán, mert nem mindenkinél fordulnak elő.

A lehetséges mellékhatások egészen enyhék, a szájüregben viszkető, irritáló érzés. Ritkán émelygés, hasi diszkomfort a panasz. Ezek azonban átmenetiek, jellemzően a kezelés kezdetén, a felépítő dózisok kapcsán fordulnak elő, később pedig megszűnnek.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy az eredményes kezelés és a mellékhatások elkerülésének érdekében is fontos, hogy az AIT pontosan meghatározott terápiás indikációval történjen, megfelelően betartott utasítások mentén. Amennyiben korábban kedvezőtlen tapasztalataink voltak a kezeléssel vagy nem éreztük elég hatásosnak, érdemes újra konzultálni allergológussal az AIT kezelésről, mert elképzelhető, hogy nem a megfelelő allergénre és nem elég körültekintő alkalmazás mellett zajlott a terápia, ez vezetett a sikertelenséghez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!