Pszichológusi kanapé a fogorvosnál?

Forrás: MindentMent
A fogorvostól való félelem ösztönös és természetes reakció, bizonyos mértékig. Azonban ha a félelem elhatalmasodva rettegéssé válik, és a fogorvosi látogatás végsőkig történő halogatásához vezet, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A fogorvosfóbia leküzdését egy új, fogászati félelmet feloldó programmal igyekeznek segíteni.

Egy nemzetközi kutatás szerint a lakosság 36%-a szorong a fogorvosnál, 12%-a pedig extrém mértékű fogorvosi félelemtől szenved. A két leggyakrabban szorongást kiváltó fogászati kezelés a fogfúrás, melytől a felnőttek 30%-a retteg, valamint a helyi érzéstelenítő injekció, melytől 28%-uk fél nagyon.

Fotó: Cedric Fauntleroy/pexels

„Magyarországi adatok nem ismertek, de húszéves tapasztalatunk alapján valóban magas az extrém fogorvosi szorongástól szenvedők száma. A félelem ma a fogászati ellátás igénybevételének legnagyobb akadálya. Minél jobban retteg valaki a fogorvostól, annál jobban halogatja a beavatkozást, egészen odáig, amíg elviselhetetlenné fokozódik a fájdalom. Szeretnénk segíteni az embereknek felszabadulni a félelem nyomása alól” – mondta Aranyi Rita, a MindentMent fogászati rendelő hálózatigazgatója.

Ugyanis a tartósan fennálló fogászati szorongás hatására elmaradó fogászati beavatkozások miatt romlik a fogazat, ami előbb-utóbb íny- és szájüregi megbetegedésekhez, fogvesztéshez vezethet. Romlik a beteg egészsége, életminősége, ami társadalmi hátrányokkal járhat. Veszteségek érhetik kapcsolataiban, nem mer nyíltan kommunikálni és előfordulhat, hogy a munkában nem jut el olyan pozícióba, amit megérdemelne.

A fogorvosfóbia a fogászati szorongás szélsőséges megnyilvánulása. Olyan, a helyzethez mérten aránytalan, kontrollálhatatlan félelem, ami a szükséges fogászati kezelés elkerülését eredményezi. A fogorvosfóbiában szenvedő páciens nem reagál az észérvekre, nem lehet a hagyományos módon meggyőzni.

A MindentMent fogászat két évtizedes tapasztalataira alapozva egészségügyi pszichológus bevonásával kidolgozott egy fogászati félelem feloldó pszichológiai programot, ami végre a segítség lehetőségét kínálja a páciensek számára. A módszer a 3F nevet kapta, a fogászati félelem feloldása rövidítéseként.

Mivel a szorongás oka egyénileg eltérő, a programba kizárólag egyénileg lehet jelentkezni. A kezelések oldott hangulatú, kellemes találkozások formájában történnek, ahol pszichológus speciálisan kidolgozott kognitív terápiás módszerekkel oldja a páciensek szorongását.

A kezelések a rendelőben rendelési időn kívül történnek, így a páciens nem találkozik fogorvossal, nincsenek zavaró hangok és stresszhelyzetek. Az ülések alkalmával a páciens kizárólag a pszichológussal találkozik, nem kerül sor sem fogászati vizsgálatra, sem fogászati kezelésre. Ezeknek akkor jön el az ideje, ha arra a páciens sikeresen felkészült. A tapasztalatok szerint a kóros félelem leküzdéséhez átlagosan 3–5 alkalomra van szükség. Egy találkozó 50 percet vesz igénybe.

„A program végeztével a résztvevő Bátorság oklevelet kap. A kezdeti tapasztalatok nagyon biztatók. A program résztvevői arról számoltak be, hogy a félelem okozta stresszszint kezelhető mértékűre csökkent, és többen már átestek az első önkéntes fogászati szűrővizsgálatukon is, ami óriási siker számukra” – számolt be az eredményekről Aranyi Rita.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!