Feltárták a koffein érvédő hatásának biokémiai hátterét

Forrás: MedicalOnline
A kanadai McMaster University kutatói a Nature Communications folyóiratban közölt cikkükben számoltak be arról, hogy megfejtették a koffein érvédő hatásának biokémiai hátterét.

A kávé stimuláns hatása mellett a szív-érrendszerre kifejtett kedvező hatása is régóta ismert, ám csak most sikerült tisztázni, hogy a koffein és származékai ezt a SREBP2 fehérje aktivitásának blokkolásán keresztül érik el.

A SREBP2 a májban a PCSK9 expresszióját és véráramba történő transzportját szabályozza, a PCSK9 pedig csökkenti a máj azon képességét, hogy a felesleges LDL-koleszterint feldolgozza. Vagyis minél kevesebb PCSK9 található a vérben, a máj a felszíni receptorai segítségével annál több LDL-koleszterint képes kivonni a vérből.

Mivel az SREBP2 számos más metabolikus betegségben fontos szerepet játszik a cukorbetegségtől egészen a zsírmájig, a felfedezésnek messzire ható következményei lehetnek, például megkezdődhet az LDL-csökkentés szempontjából hatásosabb koffeinszármazékok felkutatása.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!