Életmódváltás könnyedén

Forrás: nemdohanyzom.hu
Fitnesz szakemberek, dietetikusok, orvosok és korábban súlyfelesleggel küzdő emberek egyaránt gyakran hangsúlyozzák az egészséges életmód fontosságát - nem véletlenül. Ugyanis aki egyszer megtapasztalta, milyen tíz, húsz, vagy akár még több pluszkilóval élni az életet, pontosan tudja, mennyi kellemetlen tünettel járhat.

Nem pusztán arról van szó, milyen képet látunk a tükörben, hanem a magabiztosságról és a jó közérzetről is. Az elhízás számos egészségügyi kockázattal jár, melyek megelőzése miatt mindenképpen megéri az életmódváltás mellett letenni a voksot. De hogyan kezdjünk neki? Melyek azok a területek, amelyek odafigyelést igényelnek? Milyen szakembert válasszunk, kiben bízhatunk? Az alábbi tanácsok azokat szolgálhatják, akik fittebben, energikusabban, egészségesebben szeretnének élni. Íme az egészséges életmód tippek:

Konyhai alapanyagok az egészség jegyében

Azt ma már mindenki tudja, hogy a finomított szénhidrátok tehetőek elsősorban felelőssé a súlyfelesleg kialakulásáért. Tény viszont, hogy ha a finomított lisztet és a kristálycukrot el is hagyjuk az étrendből, akkor is nagyon sok hizlaló élelmiszerrel találkozhatunk az üzletek polcain. A gyümölcsös joghurtok, a rostosnak kikiáltott üdítők, vagy például a félkész ételek nem feltétlenül szolgákják az egészségünket. De akkor mégis milyen alapanyagokat részesítsünk előnyben? Mennyire gyors legyen a váltás?

Vannak, akik arra esküsznek, hogy minden egészségtelen alapanyagot száműzni kell a konyhából, és korszerű élelmiszerekre cserélni. Kétségtelen, hogy a bulgur, a hajdina, a köles vagy a zabpehely rendkívül hasznosak az életmódváltás szempontjából. Ha viszont még soha nem találkoztunk ezekkel, akkor egyik napról a másikra igen nehézkes lesz a teljes váltás. Legjobb, ha beszerzünk lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó alapanyagokat, mint például az előzőekben felsoroltak. A hűtőben a joghurtok, a sörök és a mogyorókrémek helyett kapjanak helyet a halfélék, a szárnyasok, valamint rengeteg zöldség és gyümölcs. Igen, hús nélkül is teljes értékű lehet az étrendünk, így ha etikai vagy egyszerűen egészségügyi okok miatt nem szeretnénk húst fogyasztani, erre is remek alternatívák léteznek.

Smoothie-tól a zabkásáig

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és ezt akkor is érdemes szem előtt tartani, ha a mindennapok rohanásáról van szó. Kevés egészségesebb reggeli létezik, mint a zabkása. Akár előző nap is elkészíthetjük, kerülhet bele sokféle gyümölcs, melyeket együttesen akár le is turmixolhatunk, ha nem kedveljük a zabkása állagát. Érdemes apró szemű változatot beszerezni, ez ugyanis tényleg néhány perc alatt elkészül, és bármely korosztály számára ajánlható. Amennyiben a friss gyümölcsöket részesítenénk előnyben, úgy készíthetünk ízletes smoothie-t. Ha nincs speciálisan ehhez alkalmas készülék a konyhában, akkor a hagyományos turmixgép is megteszi, vízzel pedig tetszés szerint hígíthatjuk az elegyet. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök sokféle variációban kombinálhatóak, sőt akár zöldségekből is elkészülhet a laktató, egészséges ital.

Folyadékfogyasztás, ami energiát ad

Gyakran fáj a feje? Energiahiánytól szenved? Gondolt már arra, hogy a háttérben a nem megfelelő folyadékbevitel is állhat? A reggeli kávé mellől ne hiányozzon a víz, a rostos üdítők és a cukrozott, szénsavas italok viszont egész nap kerülendőek. Legjobb a szénsavmentes ásványvíz, mely mellé gyógyteákkal is kiegészíthetjük a folyadékbevitelt. Ma már olcsón beszerezhetünk vízszűrő kancsót, így a csapvíz is kellemes ízű lesz, és nem kell a műanyag ásványvizes palackokkal bajlódni, amelyek ráadásul a környezetet is szennyezik.

Testmozgás, ami gyógyít

Rendszeres testmozgás nélkül aligha képzelhető el az egészség. Legtöbben napjaink nagy részét ülve töltjük, hiszen mind több munkahelyen ezt követelik meg a körülmények. Ilyenkor nagyon fontos, hogy legalább a szabadidőben aktivizáljuk magunkat fizikailag. Gyakran éppen az olyan apróságokon múlik a változás, mint az, hogy az autó helyett a sétálást választjuk-e, vagy a lift helyett a lépcsőt. Kezdőként nem egyszerű belevágni a mozgásba, és a testsúlyt is érdemes figyelembe venni akkor, amikor az edzések formáját és intenzitását megválasztjuk. Jó hír azonban, hogy már néhány hét alatt elérhetünk arra a szintre, hogy erősebbnek, fittebbnek érezzük magunkat, és a napjaink részévé vált mozgás hiányozna is, ha elmaradna. A sportnak köszönhetően nem csak leadhatjuk a felesleges kilókat, de csökkenthető a magas koleszterinszint, és az ízületi fájdalmak szintén enyhülhetnek.

Egészséges életmód tippek – Segítség profiktól

Ha életmódváltásról van szó, akkor nagyon fontos, hogy hiteles forrásból szerezzünk be információkat. Legyen szó akár edzésről, akár táplálkozásról, a szakmai segítség bizony sokszor jól jöhet. Fitnesz szakember, személyi edző közreműködésével sikerülhet rátalálni arra a mozgásformára, ami megfelelő céljainknak és adottságainknak. Amennyiben a táplálkozással összefüggő kérdései merülnének fel, vagy speciális étrend összeállításához kérne segítséget, mindenképp érdemes dietetikus szakemberhez fordulni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!