Vitamin cukorbetegeknek

Forrás: Cukorbeteg Központ
A cukorbetegség terápiája több pilléren is nyugszik, ám ez nem jelenti azt, hogy ezeken kívül nincs más kiegészítő kezelési lehetőség a kezünkben.

Léteznek ugyanis bizonyos vitaminok, nyomelemek, melyek szedésével hozzájárulhat a beteg a vércukor- és az inzulinszint stabilizálásához. Hogy melyek ezek, azt a Cukorbetegközpont diabetológusa, Dr. Porochnavecz Marietta ismertette.

Legfontosabb lépések a kezelésben

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájának legfontosabb mozzanata az életmódterápia, vagyis a személyre szabott, speciális diéta, valamint a rendszeres testmozgás, melynek hatására javul az inzulinérzékenység és normalizálódik a vércukorszint. Előfordulhat, hogy ezen kívül más kezelésre nincs is szüksége a betegnek. Amennyiben nem vezet kellő eredményre az életmódterápia, illetve ha a kezdeti értékek megkívánják, úgy mellette gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelés is indokolt (1-es típusú diabétesz fennállása esetén egyből inzulinterápiára van szüksége a betegnek, melyet élethosszig alkalmaznia kell). A kezelés hatásosságát rendszeresen kell ellenőrizni, és ha szükséges, akkor a terápiát módosítja a kezelőorvos.

Ezekkel a vitaminokkal és nyomelemekkel támogathatja a kezelést

Léteznek vitaminok, nyomelemek, melyek szedése hozzájárulhat a vércukor- és az inzulinszint stabilizálásához - ám még mielőtt bármit elkezdene alkalmazni, konzultáljon kezelőorvosával, vannak ugyanis olyan készítmények, melyek kölcsönhatásba léphetnek a diabéteszre, illetve más betegségekre használt gyógyszereivel. Előfordulhat, hogy fokozzák azok hatását és hipoglikémia léphet fel, vagy az ellenkezője, csökkenti a hatást, így hiperglikémiás állapotot eredményezhet.

A vitamin: az A-vitamin és származékai támogatják a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióját, elhárítják az oxidatív stresszt és segítik a májat a zsírok metabolizmusában.

B1- vitamin: jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében. 

B12: metformin-terápia esetén gyakran jelentkezik B12-vitamin hiány, pedig megfelelő szintje igen fontos az idegrendszer, a vérképzés és az immunrendszer támogatásához. Segít a DNS szintézisében, valamint támogatja az emésztőrendszert, a vércukorszintet pedig kordában tartja. Alacsony szintje esetén nagyobb eséllyel fordul elő neuropátia, melynek esélye diabétesz esetén eleve magasabb (diabéteszes neuropátia). Éppen ezért metformin-terápia mellett érdemes gondoskodni a megfelelő B12 pótlásról! 

D-vitamin: talán nem meglepő, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság igen fontos a szervezet normál működése szempontjából, hiszen nem csupán az egyik legjelentősebb vitamin az erős immunrendszer eléréséhez, de az endokrin rendszerünk támogatója is. Tanulmányok szerint azoknál, akik elegendő D-vitaminnal rendelkeznek, alacsonyabb az esély a cukorbetegségre, ugyanis fokozza az inzulinérzékenységet. Cukorbetegségben a csonttörési kockázat növekedett, a D-vitamin hiánya pedig tovább növeli az osteoporosis, így a törések veszélyét. Hiánya gyengíti az immunrendszer működését, így fokozhatja a fertőzések gyakoriságát.

Az E-vitamin erős antioxidánsként működik, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben, és szorosan kapcsolódik az egészséges immunfunkcióhoz. Elősegíti a szem egészségét és megakadályozhatja az artériák károsodását azzal, hogy szabályozza a koleszterinszintet. Tanulmányok szerint összefüggés lehet a szívbetegségek, a stroke és a szívroham kockázata, illetve a csökkent E-vitamin ellátottság között. Megfontolandó viszont, hogy az E-vitamint nem szabad antikoagulánsokkal, niaciannal, kemoterápiás és trombocitaellenes gyógyszerekkel együtt szedni.

Króm: a króm szintén fontos a cukorbetegeknek, fokozza az inzulin termelését, csökkenti a vércukor szintjét és a HbA1c értékét. Azonban nem árt tudni, hogy bár alacsony dózisban segítségünkre lehet, túl nagy mennyiségben alacsony vércukorszintet és vesekárosodást is okozhat. Alkalmazását mindenképp beszélje meg diabetológusával!

Magnézium: a cukorbetegek több vitaminból és ásványi anyagból is hiányt szenvednek, ilyen többek között a magnézium. Ez az elem bizonyos tanulmányok szerint javítja az inzulinérzékenységet, így csökkenti az inzulinrezisztenciát, mely a cukorbetegség alapja, így a diabétesz megelőzésére is szolgál. Ezen kívül mérsékeli az olyan - cukorbetegségnek is tulajdonított - tüneteket, mint a krónikus fáradtság, az izomgörcsök, a magas vérnyomás, és a fertőzések iránti hajlamot - mondta el Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!