Lassítja a csonttörések gyógyulását a dohányzás

Forrás: gerinces.hu
Kísérletek igazolták, hogy a dohányzás – számos más egészségrontó hatása mellett – jelentősen meghosszabbítja a csonttörés utáni gyógyulást.

Közismert, hogy a cigarettázás egészségi károsodásokat okozhat: a légutakba jutó égéstermékek elősegítik a keringési és szívbetegségek, illetve a különböző daganatos elváltozások kialakulását. Emellett a cigaretta nikotintartalma több más problémát is okoz, például zavarja a csontképződést és regenerálódást. Már korábban tapasztalták azt is, hogy a dohányosok esetében hónapokkal tovább tart a csonttörés és a műtéti seb gyógyulása. Ezért, ha tervezett műtétre van szükség, az ortopéd orvos figyelmezteti a páciensét, hogy tanácsos a dohányzással felhagynia legalább két hónappal a műtét előtt. Nemrégiben célzott kutatások is bizonyították ezt az összefüggést.

A dohányzás hónapokkal késleltetheti a gyógyulást

Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a csontsérülés gyógyulási ideje jelentős különbséget mutat a dohányzó és a nem dohányzó betegek esetében. Az egyik vizsgálat szerint például ugyanazon típusú csuklóműtétek után a nem dohányzó páciensek 95 százaléka teljesen rendbe jött, a dohányosoknak viszont csak 68 százaléka gyógyult fel maradéktalanul, ráadásul a gyógyuláshoz átlagosan két hónappal több időre volt szükségük. Hasonló eredményt – a dohányosoknál elhúzódó gyógyulási folyamatot – tapasztaltak a vállsérülések és a sípcsonttörések esetében is.

A jelenség okát abban látják, hogy a dohányzással a szervezetbe jutó nikotin a véráramba kerülve az erek összehúzódását okozza. A normál érátmérő mintegy negyedével is szűkülhet, emiatt pedig csökken a különböző szövetekbe, köztük a csontszövetbe jutó tápanyagok, ásványi anyagok és oxigén mennyisége.

Patkánykísérletek is igazolták

Patkányokon végzett kísérletek során vállízületi (rorátor köpeny) sérülés gyógyulási folyamatát vizsgálták. Azok a patkányok, amelyeknek szervezetébe nikotint juttattak, nehezebben gyógyultak, mert a nikotin akadályozta az inak csonthoz tapadását. Esetükben a gyulladás tovább tartott és lassúbb volt a hegszövet és a csontszövet regenerálódása, kevesebb termelődött a kollagénből. A két csoport közötti különbség mintegy nyolc hétig állt fenn. Az orvosok feltételezik, hogy az emberi szervezetben is hasonló hatása van a nikotinnak. Ráadásul a cigarettázáskor számolni kell a cigaretta égésekor keletkező és szervezetbe kerülő káros anyagok (például a füst és a kátrány) ártalmaival is, amelyek szintén ronthatják a seb- és csontgyógyulás hatékonyságát.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!