Megháromszorozódhat a demenciával élők száma

Forrás: felejtek.hu
Szakértők szerint 2050-re világszerte megháromszorozódhat a demenciával élők száma: arra figyelmeztetnek, hogy globális szinten akár a 153 millió főt is elérheti a betegségben érintettek aránya.

Az előrejelzett növekedés egyrészt az öregedő és növekvő populáció, másrészt azonban az egyre elterjedtebb egészségtelen életmód miatt lehet majd így.

A közel kétszáz ország részvételével zajlott vizsgálat eredményeiről a kutatók elmondták, hogy a világ kormányzatainak is szeretnének útmutatást adni azzal, hogy milyen közegészségügyi kérdésekre kell kiemelkedően odafigyelni az elkövetkezendő években.

A számítások szerint ugyanis közel hétmillió fős növekedést jelenthetnek az olyan, megelőzhető állapotok miatt kialakult demenciás esetek, mint a dohányzás, elhízás, valamint 2-es típusú cukorbetegség.

A tanulmány vezető szerzője, a washingtoni egyetem kutatója, Emma Nichols hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a megelőzés és a kockázati tényezők kontrollálása - még azt megelőzően, hogy ezek az állapotok demenciához vezetnének. Hozzátette, hogy már a kis előrelépések is sokat jelenthetnek hosszú távon. 

Mindez helyi szinten olyan alacsony költségű programokat jelent, mint az egészségesebb étkezés, a több testmozgás, a dohányzásról való leszokás és az oktatáshoz való jobb hozzáférés támogatása.

A vizsgálat a következő előrejelzéseket teszi:

  • a szubszaharai kelet-afrikai régiókban 660 ezerről 3 millióra növekedhet a demenciával élők aránya, főképp a térségben tapasztalható népességrobbanás matt
  • Észak-Afrikában és a Közel-Keleten 3 millióról 14 millióra
  • a gazdagabb csendes-óceániai régióban 4,8 millióról 7,8 millióra
  • Nyugat-Európában 8 millióról 14 millióra
  • Amerikában pedig 900 ezerről 1,6 millióra ugorhat meg a demencia előfordulása 2050-re.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!